Срокът на действие на европейската програма за помощ за Гърция изтече в 22:00 часа по Гринуич (01:00 ч. българско време) и предвидените за Атина средства вече са изгубени, съобщи Европейският стабилизационен фонд, цитиран от ТАСС и БТА .

"Програмата за финансова помощ приключи. След полунощ /средноевропейско време/ новите траншове ще бъдат недостъпни", се посочва в изявлението.

В рамките на втората международна програма за помощ Гърция трябваше да получи още 7,2 милиарда евро.

Втората програма за макрофинансова помощ за Гърция, задействана през февруари 2012 г., беше предвидена да приключи до 31 декември 2014 година. Впоследствие тя два пъти беше удължавана - до 1 април и до 30 юни т. г.

Министрите на 18-те държави от еврозоната (Еврогрупата), от които се очакваше да гарантират заемите за Гърция снощи, категорично казаха на Атина, че вече няма техническо време до полунощ за формализиране на сделка и погасяване на вноската към МВФ. Това се дължи на факта, че тя трябва да се одобри от националните им парламенти.

Гърция е поискала от МВФ отлагане на плащането до ноември

Гръцкият вицепремиер Янис Драгасакис заяви по обществената телевизия ЕРТ, че Атина е поискала от Международния валутен фонд отлагане на изплащането на заема.

Крайният срок за поредната вноска от близо 1,547 милиарда евро към МВФ изтече.

"Ние депозирахме в МВФ молба той да поеме инициативата за отлагане на плащането до ноември", заяви Драгасакис.

Отлагането би позволило на Гърция да избегне дефолт спрямо вашингтонската институция и да влоши вече критичното си финансово положение.

Гърция е в дефолт към МВФ

Международният валутен фонд (МВФ) потвърди, че Гърция не е платила дължимата вноска от 1,5 милиарда евро по заема към фонда и е станала първата развита икономика с просрочени дългове към вашингтонската институция, съобщиха Ройтерс и Франс прес, цитирани от БТА.
 
Неплатената вноска, най-голямата в историята на фонда, е еквивалента на дефолт спрямо МВФ, отбелязва Ройтерс.
 
Говорителят на фонда Гари Райс заяви, че Гърция отсега нататък ще може да получава заеми от МВФ само след изчистването на задълженията си.

Говорителят потвърди, че в последната минута Атина е поискала отсрочване на плащането и добави, че МВФ е започнал да обсъжда тази молба.

Гърция трябва да внесе тази година в касите на МВФ общо 5,4 милиарда евро, от общ дълг от близо 21 милиарда евро, отбелязва агенцията.
Следващата вноска от 284 милиона евро трябва да бъде направена на 1 август.

Втори фалит?

На 20 юли на Гърция й предстои плащане по друг заем - 3 млрд. евро към Европейската централна банка и има риск тя отново да не може да го плати - ако не получи европейска помощ. Тогава се очаква ЕЦБ да спре ликвидното поддържане на гръцките банки.

Какво следва

Сега се задава напълно непознат и несигурен сценарий, където в най-добрия случай ще се стигне до трета спасителна програма през идните дни или седмици, а в най-лошия Гърция ще излезе от еврозоната, отбелязва испанският вестник "Мундо", цитиран от БТА.

Една от характеристиките на класическата трагедия е, че каквито и решения да вземат главните действащи лица, тя пак ще завърши с фатален край, пише друг испански вестник - "Паис".

Еврогрупата ще проведе от 17:30 часа (18:30 часа българско време) телеконференция, на която ще обсъди новите предложения на Гърция за излизане от кризата. Това съобщи председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум в Туитър (Twitter), цитиран от световните агенции и БТА.

Първоначално бе планирано дискусията да започне в 11:30 часа (12:30 часа българско време).

Дейселблум: Промяна в политиката!

"Това, което може да се промени, е политическата позиция на правителството, което ни доведе до тази злощастна ситуация. Ще обсъдим искането за нова програма в сряда. Такава винаги е възможна, защото Гърция още е член на еврозоната и на европейския Механизъм за стабилност. Но имайки предвид сегашната позиция на правителството, ще ни бъде много трудно да водим конструктивни разговори", заяви вчера Йерун Дейселблум, цитиран от БНР.

АНКЕТА: Ще извади ли СИРИЗА Гърция от кризата?