Това стана ясно в събота вечерта,  на среща на държавните и правителствените ръководители в Брюксел, предаде БНТ.

Вижте снимки >>>

Една от целите на срещата на върха бе да се реши кой ще наследи белгиеца Херман ван Ромпой на поста председател на Европейския съвет и британката Катрин Аштън на позицията върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността.

Кристалина Георгиева се съревноваваше за мястото на Аштън, но не успя да го заеме. Бойко Борсов обвини от Брюксел за това политическия разнобой у нас и липсата на подкрепа от Сергей Станишев.

Доналд Туск, на 57 години, лидер на партията "Гражданска платформа", която е член на европейската консервативна партия, ще наследи през декември Херман ван Ромпой, който беше първият постоянен председател на ЕС - стратегически пост, имащ за задача да координира работата на държавните и правителствените ръководители и да представлява ЕС в чужбина. Неговата номинация е сериозно предупреждение към Русия, тъй като Полша, бивша страна от комунистическия блок, е сред страните членки на ЕС, които заемат твърда позиция по отношение на Москва още от началото на украинската криза, посочва Франс прес. Полша не е член на еврозоната.

Полският премиер заяви, че е възможно да се комбинира фискалната дисциплина с икономически растеж в Европа.

На пресконференция в Брюксел Туск пое също ангажимент да се занимае с притесненията по отношение на ЕС, повдигнати от Великобритания, чийто премиер Дейвид Камерън е обещал референдум до 2017 г. за по-нататъшното членство на страната му в ЕС.

Полският премиер добави, че номинирането му за председател на Европейския съвет означава, че бъдещето на Полша е в еврозоната.

Що се отнася до украинската криза, Туск изтъкна, че ЕС трябва да действа смело, но разумно.

Федерика Могерини, на 41 години, е от Демократическата партия на Италия, член на европейското социалистическо семейство. След съкрушителната победа на Демократическата партия на европейските избори премиерът на Италия Матео Ренци предложи Могерини да замени през ноември британката Катрин Аштън на поста върховен представител по въпросите на външната политика и сигурността.

След визита в Русия и среща с Владимир Путин в разгара на украинската криза Могерини си навлече критики от редица европейски страни, че е твърде проруски настроена, припомня АФП.

След избирането си в събота тя коментира, че ЕС трябва да държи отворени
каналите за дипломатическо решаване на кризата в Украйна.

През първата или втората седмица на септември избраният за председател на ЕК бивш люксембургски премиер Жан-Клод Юнкер ще оповести и разпределението на портфейлите в своя екип. Президентът Росен Плевнелиев очаква да имаме достойно място в ЕК.

Съревнованието за постове в ЕС ще приключи едва през октомври, когато Европейският парламент вече ще е провел изслушванията на кандидат-комисарите и ще гласува състава на Комисията. Официално мандатът й трябва да започне от 1 ноември.

Украинският президент Петро Порошенко обяви, че лидерите на ЕС са се споразумели да подготвят допълнителен пакет от санкции срещу Русия, които ще зависят от успеха на мирния план, предложен от него. В понеделник предстои контактна среща между Киев, Москва и ЕС.