Реализацията на европейската перспектива на Украйна ще създаде възможност за постигането на трайна стабилност и за устойчив икономически растеж.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който разговаря в Киев с президента на Украйна Петро Порошенко, съобщи прессекретариатът на президента.

Българският държавен глава потвърди подкрепата на страната ни за процеса на асоцииране на Украйна с ЕС и сближаване с НАТО.

България ще продължи да отстоява принципната си позиция за зачитане на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна, посочи президентът Плевнелиев и призова за мирно уреждане на конфликта в източната част на страната.

"Не признаваме резултатите от референдума в Крим и проведените референдуми от самопровъзгласилите се власти в Донецк и Луганск", подчерта още държавният глава и изрази подкрепата си за усилията на президента Петро Порошенко за намаляване на напрежението в конфликтните зони.

Обща беше оценката, че България и Украйна са свързани от истинско приятелство и че отличният политически диалог на най-високо равнище създава благоприятни предпоставки за надграждане на двустранното партньорство.

Предстои украинският държавен глава да посети страната ни през 2016 година.

Украйна има ключова роля в енергийните доставки за Европа и е изключително важно да въведе европейското законодателство в областта на енергетиката, отбеляза президентът Плевнелиев.

Държавният глава изрази и подкрепата си както за либерализирането на визовия режим за украинските граждани, така и за предприетите от Украйна реформи.

Двамата президенти направиха преглед на изпълнението на постигнатите договорености по време на официалното посещение на българския държавен глава в Украйна през 2015 г.:

- открита беше директна въздушна линия София-Киев;

- започната е реконструкцията на пътя Одеса-Болград-Рени, който ще улесни контактите на българската общност със страната ни;

- увеличен е броят на отпуснатите стипендии за сънародниците ни от Украйна, които се обучават в български университети.

На тържествена церемония в Киев българският държавен глава беше удостоен с наградата „Личност на годината – 2015“ на Украйна.

Президентът получи престижното отличие за своята обществена и политическа дейност в европейски и международен план, както и за приноса си за укрепване на отношенията на Украйна с международната общност.