Могерини заяви, че санкциите на ЕС, наложени по този повод, остават в сила, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Русия смята да възстанови пълноценното си сътрудничество с ЕС, най-големия търговско-икономически партньор на федерацията, заяви по-рано руският външен министър.

Лавров потвърди, че по време на разговора си с Могерини "е изплувал" въпросът за санкциите, които по думите му са "част от изкуствените проблеми, които се натрупват в нашите отношения с Европейския съюз".

Могерини е в Москва на първото си официално посещение като върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността.

На съвместна пресконференция с Лавров Могерини отбеляза, че в отношенията между Русия и ЕС все още има сериозни проблеми.

На въпрос за преследванията на хомосексуалисти в южната руска република Чечения Могерини каза, че ЕС очаква от Руската федерация "да защити своите граждани при пълното спазване на принципите на човешките права".

На пресконференцията Лавров прикани за бързо и изчерпателно разследване на причините за смъртта на американски член на мисията на ОССЕ в Източна Украйна, като виновните бъдат изправени пред съд. Американецът загина в неделя, след като колата му се натъкна на мина, а двамата му спътници бяха ранени.

В присъствието на Могерини Лавров обеща Русия да използва влиянието си, за да накара сепаратистките бунтовници в Украйна да спазват примирието, предаде Асошиейтед прес.

Лавров обвини Киев, че се опитва изцяло да пренапише в своя изгода Минските споразумения за украинската криза и призова ЕС да окаже въздействие на украинското правителство.

Освен кризата в Украйна във фокуса на разговорите между Могерини и Лавров е бил и конфликтът в Сирия, отбелязва ДПА. Днес в Женева руският заместник-министър на външните работи Генадий Гатилов обсъжда същата тема с пратеника на ООН за Сирия Стафан де Мистура.

Федерика Могерини заяви на съвместната пресконференция, че Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) трябва да направи прозрачно разследване на газовата атака в сирийския град Хан Шейхун. Сергей Лавров също каза, че ОЗХО трябва да прати експерти в Хан Шейхун и на летището "Шейрат", станало обект на ракетна атака на САЩ.

Руският първи дипломат отбеляза, че процедурата в ОЗХО върви в две направления - в едното се разглеждат жалби на сирийското правителство, а в другото - жалби срещу сирийското правителство, като и двете направления се оглавяват от британски поданик.