Това съобщи днес външнополитическият съветник на Кремъл Юрий Ушаков, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Съгласувахме датата 7 юли", каза Ушаков на брифинг за журналисти в Москва. Това е първият ден от лидерската среща на групата на 20-те най-развити страни в германския град Хамбург.

Русия и САЩ продължават подготовката за срещата между двамата президенти.
Срещата е важна за целия свят, казват представители на Москва, цитирани в "РБК" и БТА. Пробиви обаче не се очакват, посочват експерти, потърсени от руския вестник.

Изданието нарича срещата с Доналд Тръмп централно събитие от програмата на посещението на Владимир Путин в Хамбург, където на 7 и 8 юли ще се съберат лидерите на Г-20.

Служители от Белия дом казаха, че Тръмп няма определена програма за срещата си с руския президент. Те все още не са разкрили подробности по организирането на срещата. Тръмп е провел три телефонни разговора с Путин от встъпването си в длъжност, припомня Кен Томас от Асошиейтед прес.

Разговорът Тръмп-Путин ще бъде една от най-малко деветте срещи на президента на САЩ с чуждестранни лидери, докато е в Хамбург, отбелязва агенцията.

На срещата Тръмп смята да се концентрира върху две теми - събитията в Сирия и в Украйна, съобщи телевизия Си Ен Ен, като се позова на два източника от президентската администрация в САЩ.

Юрий Ушаков нарече вчера този избор "логичен". Според него руската страна смята за важно да обсъди освен това проблема с тероризма, регионални въпроси и теми, свързани с разоръжаването.

Да напомним, че първата спирка на Тръмп по пътя за германия ще бъде в Полша, чиито лидери очакват уверение, че присъствието на американски и натовски войски там ще продължи, докато сигурността в региона е застрашена от една надигаща се Русия.

Чух, че американците, ако това е истина, искат да повдигнат темите Украйна и Сирия. Струва ми се съвсем логично тези теми да бъдат обсъдени. Но ние смятаме, че и изобщо проблемът от международния тероризъм трябва да се обсъди на първо място между двамата лидери, защото без сътрудничеството на Русия и САЩ този проблем едва ли ще се реши, заяви Ушаков, цитиран от РИА Новости.

Нерешени остават ред двустранни проблеми, по-специално с достъпа на Русия до дипломатическите й вили в щатите Ню Йорк и Мериленд. Вашингтон й го отне в края на миналата година, когато Москва бе заподозряна в хакерски атаки и намеса в президентските избори в САЩ и експулсира от страната 35 руски дипломати.

Москва не взе симетрични ответни мерки, но постоянно напомня, че ще бъде принудена да го направи, ако не й бъде върнат достъпът до резиденциите.

Срещата Путин-Тръмп сама по себе си е факт, който може да рестартира диалога между Русия и САЩ, но очакванията от нея трябва да са "много скромни", заявява пред "РБК" германският дипломат Волфганг Ишингер, организатор на ежегодната Мюнхенска конференция по сигурността.

С оглед напрегнатия политически климат във Вашингтон Тръмп не би желал да го вземат за политик, който "се стреми да угажда на Владимир Путин" - това може да възпрепятства установяването на близки отношения между двамата лидери, прогнозира Ишингер.

Наивно е да се предполага, че срещата ще доведе до пробиви, смята и Райнхард Крум, който оглавява виенското бюро на фондацията "Фридрих Еберт", съдействаща за сътрудничеството и мира в Европа.

Най-добрият резултат, на който може да се разчита, е да бъде насрочена нова пълноценна двустранна среща между президентите на Русия и на САЩ. Защото подобряването на отношенията е постъпателен процес и "няма да се случи всичко наведнъж", добавя Крум.

Американско-руските отношения остават напрегнати. През април Тръмп каза, че те вероятно са на най-ниската си точка за всички времена, но изразява и надежди за подобряване на отношенията с тази глобална сила.

Двустранните отношенията трябва да се измъкнат от това състояние, в което са в момента. Смятам, че това е еднакво важно както за нас, така и за американците, заяви Ушаков, който бе категоричен, че Русия иска да работи със САЩ.

"Той (Тръмп) би желал САЩ и целият Запад да развият по-конструктивни отношения с Русия, каза съветникът на Белия дом за националната сигурност Х.Р.Макмастър, цитиран от АП.- Но той също така ясно подчерта, че ще направи необходимото за даване на отпор на дестабилизиращото поведение на Русия."