Цацаров коментира за първи път скандала, станал известен като ЦУМ-гейт, заради мястото на срещата - кабинета на Гергов в ЦУМ.

Главният прокурор говори пред пленума на ВСС. Темата влезе в заседанието на Съвета по предложение на шестима от съдебните кадровици, сред които и председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, да бъде направена проверка.

Цацаров отново заяви, че не е заплашвал Сашо Дончев и не се е поддал на искането му да повлияе на прокурори, работещи по проверка или дело, свързано с компанията му "Овергаз" (бизнесменът категорично отрече да е искал това - б.р.).

"Лицата, с които сме се срещали, не са обвиняеми, не са подсъдими, не са криминално проявени. Тезата, че лицата са разследвани е или злонамерена, или най-меко казано неосведоменост (прокуратурата атакува КЕВР, но във връзка със сделка на "Овергаз" - б.р.). И още нещо - тези лица не са адвокати, не са страна по дела.

Аз въобще не съм отишъл на тайна среща. За мен в тази среща няма нищо тайно. Няма от какво да се срамувам. Бих се срамувал, ако определени разследвания не биха се развивали в насоката, в която очевидно някои не желаят да се развият", каза още главният прокурор.

Той подчерта, че не е нарушил закона, нито служебните си задължения.

По думите му това е чужд сценарий, в който няма да участва.

"Тук, на тази маса, няма сценаристи, но има хора, на които е възложено да изпълняват конкретни сценарии. Но те се сменят – сценаристите остават същите".

Той не назова конкретно имената, но след като Панов го атакува с въпроси, заяви, че няма намерение да дава точно на него обяснение.

"Извинете, г-н Панов, не сте в положение да ме разпитвате... Ако това ви обижда, съжалявам, но вие не сте сценарист, вие сте от изпълнителите. С това ще приключа изявлението си и каквито и въпроси да ми задавате, не считам, че е достойно да отговарям точно на Вас", заяви обвинител №1.

"Костинбродски сценарий" срещу Панов

Междувременно заседанието започна с дебат по точка, внесена от мнозинството в Съвета, с която се твърди, че Лозан Панов недопустимо оказвал натиск върху ръководители на съдилища във връзка с изборите на членове на следващ ВСС. Намесата се изразявала в това, че изисквал протоколите от общите събрания, на които са правени номинаци.

В отговор шефът на ВКС предупреди, че се готви Костинбродски сценарий и че има опасност и заплаха за честността и свободата на магистратския вот.

Мълчалив протест с агнешки главички

След като преди дни пред Съдебната палата беше организиран протест срещу Сотир Цацаров, днес пред сградата на ВСС се проведе своеобразен контрапротест. Сутринта преди заседанието отпред застанаха 10 яки младежи с татуировки. Те бяха с маски на лицата и мълчаха през цялото време, без да кажат срещу кого е недоволството им.

Всички обаче носеха в ръце истински агнешки главички, а с кръга "Агнешки главички" днес се свързват лидерът на "Да, България" Христо Иванов и издателя на "Капитал" и "Дневник" Иво Прокопиев, които са критици на главния прокурор.

Герджиков за ЦУМ-гейт: Има малко факти, да не правим изводи