Агенцията се позовава на вицепремиера Мехмет Шишмек, който днес се е срещнал с руския си колега Аркадий Дворкович. Това е първият двустранен пряк контакт на толкова високо равнище след неуспелия пуч в Турция на 15-16 юли.

Дворкович от своя страна е заявил, че среща на държавните глави на Русия и Турция може да се състои в първата половина на август.

"Ние трябва да създадем съдържателна основа за планираната в първата половина на август среща на нашите ръководители" - е казал по-точно той.

Среща Путин – Ердоган беше договорена по принцип, но без конкретен срок, в телефонен разговор между двамата преди по-малко от месец.

Шишмек е подчертал, че Турция иска да направи отношенията си с Русия по-добри, отколкото бяха предзи ноември м.г. (т.е. преди свалянето на руския Су-24 край сирийско-турската граница).

"Ние сме тук, за да нормализираме, колкото е възможно по-бързо ситуацията и нашите отношения, които бяха прекъснати от 24 ноември – е казал турският вицепремиер. – ... Ние сме тук за да подобрим нашите отношения с ускорени темпове и да ги изведем на равнище, по-високо, отколкото преди 24 ноември".

По неговите думи Турция вече е предоставила на Русия доклад за гарантирането на сигурността за възобновяването на чартърните превози между двете страни.

Турският вицепремиер е благодарил на руското ръководство за подкрепата по време на опита за военен преврат.

Аркадий Дворкович е отбелязал, че Русия вижда добри възможности за възстановяване на връзките с Турция.

"Ние имаме много хубави възможности и за подобряване на търговията, и за инвестиционно взаимодействие, за реализация на големи проекти, включително за възстановяване на туристическия поток. За това е необходимо да се създадат съответните предпоставки и гаранции за сигурност", е добавил вицепремиерът.

"Турски поток" пак е на дневен ред

Двамата вицепремиери са обсъдили днес подновяването на проекта "Турски поток", предадоха ТАСС и БТА.

По думите на руския вицепремиер при добра воля на страните е възможен прогрес в неговата реализация. Двете страни ще обсъдят темата отново по-късно днес.

Освен това скоро ще има специална среща, посветена на въпроса за "Турски поток".

Русия и Турция са обсъдили освен това осъществяването на проекта за АЕЦ Аккую в Турция, посочи още Аркадий Дворкович.