"Ела след седмица пак" – с тези думи жителите на община Гърмен изпратиха вицепремиерa и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

Министърът и главният секретар проведоха разговори както с Инициативния комитет на протестиращите от селото, така и с представители на ромската общност, съобщи пресцентърът на МВР.

Вижте снимки >>>

По време на срещите беше договорено да се търси постоянен диалог, за да се преодолее създалото се напрежение между хората.

В разговорите участваха областният директор на ОДМВР - Благоевград старши комисар Христо Разсолков, областният управител на Благоевград Бисер Михайлов и кметът на община Гърмен Минка Капитанова.

Кметът на общината пое ангажимент да бъде инсталирано видеонаблюдение в селото. Тази мярка в други райони е доказала ефективността си за противодействие на престъпността.

По време на работна среща в РПУ- Гоце Делчев са обсъдени редица организационни въпроси, свързани с организацията на полицейската дейност, включително и промяна в ръководствата на районното управление и полицейския участък в Гърмен.

На място остава засилено полицейско присъствие. Екипи на жандармерията са включени, за да подпомагат опазването на обществения ред.

Румяна Бъчварова: И ромите са български граждани

След излизане от общинската администрация Румяна Бъчварова веднага се насочи към площада, където се бяха събрали вече около 500 души, предаде БГНЕС.

"Справедливостта трябва да е за всички, тъй като и ромите са български граждани. Фактът че представители на институциите са тук говори за сериозността на проблема и желанието ни да го разрешим. Ние ще приложим всички мерки, допустими от закона. Не може напрежението да продължи да съществува по този начин", каза Бъчварова.

Тя обясни, че по отношение на незаконните постройки, които са 124, ще се действа според закона – те не могат да се разрушат, ако общината не е намерила жилища за временно настаняване.

"Ще се направят проверки за адресните регистрации не само в ромската махала, но и на всички жители в общината", допълни Бъчварова.

По-рано днес от ДНСК съобщиха, че през 2012 година са издадени 124 заповеди за премахване на незаконни строежи, извършени от лица от ромски произход, в местност "Падарката", землище на село Марчево, община Гърмен.