Путин ще има редица двустранни срещи на високо равнище по време на предстоящото си пътуване за срещата на върха на Г-20, която ще се състои на 4-5 септември в китайския град Ханчжоу, съобщи днес помощникът на президента Юрий Ушаков, цитиран от Ройтерс и БТА.

Още в навечерието на срещата Путин ще се срещне на 3 септември с турския президент Тайип Ердоган. Това ще бъде втората им среща за по-малко от месец. Двамата се срещнаха на 9 август в Санкт Петербург и сложиха началото на процеса на нормализация на отношенията между двете страни, пострадали след свалянето на руския боен самолет от турски изтребител над Сирия през ноември м.г. Този процес върви с интензивни темпове, каза Ушаков.

Според него в момента "се разглежда въпросът за отмяна на ограниченията върху участието на турски граждани в реализацията на големи строителни обекти на руска територия, а също и в сферата на услугите и в други сфери на икономиката". На срещата в Ханчжоу двамата лидери ще обсъдят и перспективите за реализацията на съвместни стратегически проекти в енергийния отрасъл - строителството на АЕЦ "Аккую" и на газопровода "Турски поток" по дъното на Черно море.

Путин и Ердоган ще обсъдят и други ключови международни проблеми, включително положението в Сирия и борбата с международния тероризъм, добави помощникът на Путин.

В деня на откриването на форума в Ханчжоу руският президент ще участва в неформална среща на лидерите на групата БРИКС (Китай, Русия, Индия, Бразилия и Южна Африка), която по традиция се провежда преди началото на форума на Г-20.

Предвиждат се и преговори "в пълен формат" на Путин с с китайския президент Си Цзинпин, отбеляза Ушаков. На 4 септември руският президент ще обсъди с британската премиерка Тереза Мей нуждата от "нов импулс в двустранните отношения". Той ще се срещне и с престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед ибн Салман за разговор по сирийската криза.

Ушаков съобщи, че планираната по-рано тристранна среща на лидерите на Русия, Германия и Франция за обсъждане на украинската криза няма да се състои. Вместо това Путин ще се срещне поотделно с френския президент Франсоа Оланд на 4 септември (макар че датата все още се обсъжда) и с германската канцлерка Ангела Меркел на 5 септември в Ханчжоу. Ушаков добави, че тристранната среща е отложена поради растящото напрежение на Кримския полуостров.

В Кремъл допускат и възможност за "работен контакт" между президентите на Русия и САЩ - Владимир Путин и Барак Обама - по време на форума на Г-20 в Ханчжоу. Официална среща засега не е договорена, но според Ушаков тя не е изключена, както "често става на големи международни мероприятия с участието на двамата лидери". Възможност за двустранна среща допусна по-рано днес и говорителят на Путин - Дмитрий Песков.

Ушаков каза също, че в рамките на съмита в Ханчжоу Путин ще има още редица двустранни срещи с чуждестранни лидери, включително и с президента на Египет Абдел Фатах ас Сиси.

Още преди срещата на Г-20, на 2 септември във Владивосток ще се състои Източен икономически форум, в рамките на който Путин ще се срещне с премиера на Япония Шиндзо Абе. Те ще обсъдят двустранните отношения, обременени от териториалния спор за Курилските острови, посочва Франс прес, а също и "чувствителни международни проблеми".

"На всички е известно, че през декември предстои отдавна отлаганото посещение на Путин в Япония, и аз мисля, че дневният ред на тази визита ще бъде обсъден на на срещата във Владивосток. Датите на това посещение вече са определени, но ние навярно ще ги обявим след съгласуване с японската страна", каза представителят на Кремъл, цитиран от ТАСС.