Това предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. На срещата ще бъдат обсъдени мерки за намаляване на емисиите.

Поканение са главните изпълнителни директори на "Фолксваген" (Volkswagen), "Ауди" (Audi), "Порше" (Porsche), "Даймлер" (Daimler), германското подразделение на "Форд" (Ford) и "Опел" (Opel).

Ще присъстват и няколко министри, и премиерите на провинциите, които са центрове на автомобилостроенето или са особено силно засегнати от емисиите на азотен оксид.

Дизеловите автомобили са на прицел откакто преди близо две години "Фолксваген" призна, че е инсталирал незаконен софтуер на свои модели, за да премине тестовете за ниво на емисиите.

Променят софтуера на два милиона автомобила

Правителство няма да принуждава автомобилната индустрия да прави скъпи промени на двигателите, съобщава ams.bg, позовавайки се на индустрията и правителствени източници.

То обаче ще приеме на днешната среща актуализацията на софтуера за около 2 милиона дизелови автомобила. Промяната ще струва около 300 милиона евро.

Бизнесът и правителството ще внесат по равно в специален фонд по 500 млн. евро, който ще подпомага местните власти за намаляване на замърсяването на въздуха.

Представителите на властите и компаниите се надяват да договорят решение за подобряване на качеството на въздуха, като бъде избегната пълна забрана на колите с дизелови двигатели, пояснява Ройтерс.

Такава забрана обсъждат вече няколко държави, а се чуват и гласове за пълен отказ от двигателите с вътрешно горене.