(Очаквайте подробности от срещата)

Вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че няма да участва в управление заедно с ПФ заради различия в евроатлантическите им виждания, а досегашната позиция на РБ е, че настояват за тройна коалиция на мнозинството, за да има стабилност. Именно заради това те поискаха тройна среща.

Разговорите започнаха в 14 часа в стаята на ГЕРБ в парламента. От тяхна страна участват Румяна Бъчварова и Томислав Дончев. От РБ дойдоха Меглена Кунева, Радан Кънев, Божидар Лукарски, Корман Исмаилов и Николай Ненчев, а малко след това пристигнаха и представителите на Патриотичния фронт - лидерът на НФСБ Валери Симеонов и Валентин Касабов.

Този път не присъства другият съпредседател на ПФ - председателят на ВМРО Красимир Каракачанов, който по-рано заяви, че за него преговорите с ГЕРБ са приключили, защото не можело Борисов да ги подценява.

Преди разговорите Симеонов коментира пред журналисти, че са поканени, затова са дошли, предаде БТА. Той заяви още:

"Отиваме на разговори с нашата позиция, която не се е променила нито на сантиметър - имаме си програма, няма да я преосмислим, защото тя е приета от всички органи на ПФ. За нас е важна само програмата и нашата позиция се определя от това каква част от нашата програма ще изпълнява новото правителство и каква няма да изпълнява. Това предопределя и нашата подкрепа", каза още Симеонов.

Той уточни, че не става въпрос за коалиция, а за подкрепа на програма.

Симеонов коментира, че председателят на ЕНП Жозеф Дол, който вчера беше на посещение у нас и се срещна с представители на политически сили в парламента, най-безцеремонно си е позволил да се меси във вътрешните работи на чужда държава и да дава съвети на бъдещ министър-председател.

Дол заяви, че веднага трябва да бъде сформирано дясноцентристко правителство с премиер Бойко Борисов и без участието на Патриотичния фронт, които обвини в ксенофобия.

По думите на Симеонов, Дол е проявил "явен дефицит на възпитание".

"Видяхте къде е сложил ръката си при разговора с Фандъкова", добави Симеонов.

Вчера лидерът на ЕНП отиде заедно със столичния кмет Йорданка Фандъкова и Борисов да огледат ремонтирания Лъвов мост в София. Фотографи запечатаха момент, в който, докато тримата седят на една от пейките в новата пешеходна зона, Дол е поставил ръката си върху крака на Фандъкова (вижте в галерията).

Междувременно Бойко Борисов заяви, че е готов да жертва дори ГЕРБ, за да има стабилност, с което потвърди готовността си да състави сам кабинет. Той обаче каза, че ще очаква решението на РБ до понеделник, след като и вчера не постигнаха съгласие.

Гражданска организация: РБ да се съгласи с ГЕРБ

Ако на РБ не им стиска да участвуват в правителство, то поне да обещаят на ГЕРБ в случай, че предложат само тяхно правителство безусловна парламентарна подкрепа, това се казва в писмо, изпратено от Гражданско сдружение „Регионално бъдеще” до водачите на Блока.

Хората с дясна ориентация от години жадуваме за консолидация на силите в дясното пространство и с огромно негодувание наблюдаваме непрекъснатите нови условия, които поставяте. Нима не знахте предварително, че ГЕРБ ще спечелят изборите и че резултатът на РБ няма как да е друг освен да предполага евентуална коалиция с ГЕРБ? Защо се вписахте в листите за народни представители, като сега не Ви стиска да поемете отговорност и да се състави правителство? Трябваше ли да пристигне от Брюксел г-н Дол за да Ви каже какво трябва да направите?", пише още в писмото.

(Очаквайте подробности от днешната среща)


АНКЕТА: Одобрявате ли кабинет на малцинството ГЕРБ-РБ?