Според държавния глава след пет години БВП на региона ще достигне 1600 млрд. евро. Той отбеляза още, че преди 20 години БВП на всички страни в Югоизточна Европа е бил 440 млрд. евро.

Плевнелиев откри  20-та среща на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа. България е домакин на юбилейната конференция, която се провежда в "София Тех парк”, предаде БНР.

Според президента мястото е символ на прогреса на Балканите. Преди години на него е имало казарма, а сега технологичен център, припомни той.

"Преди държавите от региона бяха разделени, а сега вървят заедно напред. Днес сме заедно, никога досега не сме били по-добри приятели и съседи. Никога досега не сме търгували толкова много помежду си. Броят на туристите никога досега не е бил толкова голям. Никога досега не сме били толкова свързани, взаимнозависими и не сме имали обща перспектива за нов хоризонт, за демократично и европейско развитие", подчерта президентът.

По думите му само заедно можем да гарантираме своята енергийна независимост и само заедно представляваме пазар, който е достатъчно голям, за да бъде интересен за стратегически инвеститори.

Плевнелиев припомни, че преди две десетилетия регионът е бил разкъсван от недоверие, напрежение и конфликти.

"Много добре си спомняме тези времена. Тогава всички ние бяхме в периферията на разширяващия се Европейски съюз. Сътрудничеството между нас не бе особено значимо. Днес строим мостове, строим магистрали и интерконектори, произвеждаме и търгуваме заедно, искаме границите да падат, а не да се местят", заяви още държаният глава.

Според него никога досега в историята държавите от региона не са били толкова добре свързани с останалите страни от Европа. Югоизточна Европа има възможност да развие и осъществи големия си потенциал, смята президентът.

В срещата на върха на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ) участват държавни и правителствени ръководители и министри на външните работи на 13-те страни от Югоизточна Европа, участващи в процеса. В София са държавните глави на Албания, Черна гора, Македония, Босна и Херцеговина, Косово, Молдова, премиерът на Румъния, генералните секретари на ОССЕ и на Съвета за регионално сътрудничество - Ламберто Заниер и Горан Свиланович, представител на ЕК.

Срещата в София ще отбележи края на българското председателство за периода юли 2015 - юни 2016 година. Хърватия ще поеме от България председателството на регионалния форум за политически диалог през следващата година.