С решение на кабинета "Орешарски" бяха предоставени 499,345 млн. лв. за изпълнение на проекти и програми с регионално и национално значение.

Бяха одобрени и разпределени близо 289 млн. лв. в 173 общини за 368 проекта, както и малко над 210 млн. лв. за министерствата.
Определен бе и срок за усвояването и отчитането на средствата - 10 юни, дотогава да се представи на Междуведомствения съвет информация за резултата от проведените и приключили процедури за обществени поръчки и за сключените договори с изпълнителите на проекти.

"Разпоредителите с бюджет не са спазили крайния срок за усвояването и отчитането на отпуснатите средства и са продължили да провеждат процедури за възлагане на обществени поръчки и след тази дата. С промяната на срока отпада и възможността за пренасочване на освободения финансов ресурс", става ясно от съобщение на Министерски съвет.

Финансирането на договори по проекти и програми с бюджетни средства ще се извършва само до края на текущата година.

Пред БНР министърът на финансите Румен Порожанов обясни, че всички проекти от инвестиционната програма, за които са подписани договори към днешна дата и се изпълняват, ще получат финансиране, а останалите ще бъдат прекратени.

По думите му част от парите няма да бъдат похарчени заради забавяне в договарянето
.

Министърът пресметна, че очакваната икономия е 135-140 млн. лв., предаде БТА.

"По общинските проекти от общата сума от 289 млн. лв., проектите са 368, само десет от тях не са контрактувани. Има завършени 69 за 35 милиона, а като цяло са усвоени 99 млн. лева. Бюджетът на министерствата и на ведомствата е 210 милиона, като са сключени договори само за 95,5 милиона. Завършените проекти, основно обекти на агенция "Пътна инфраструктура", са за 14,5 милиона", обясни Порожанов.

Окончателната информация за състоянието на проектите ще има след десетина
дни.

В Деня на София правителството одобри 8 милиона лева за отсечката на метрото от бул. "Джеймс Баучер" до квартал "Хладилника".
Тези пари са заложени в бюджета, просто никой не искаше да ги даде, каза още министър Порожанов.

Бюджетът на президентството се увеличава с 980 хиляди лева.