Тя ще се нарича „Единна информационна точка“, съобщиха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС). 

Проектът се изпълнява от министерството и е финансиран от Оперативна програма „Добро управление“.

„Реализирането на проекта е с пряко влияние върху икономиката на страната“, заяви заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Димитър Геновски по време на информационен ден за общините и телекомуникационните оператори.

По думите му, основната цел е да бъде сложен край на непрекъснатото разкопаване на улици и обществени места заради липсата на координация на ремонтите от различни оператори.

„Очакваме от кметовете значително съдействие. Повечето ангажименти за общините обаче, означават спестяване на средства на гражданите и по-комфортен живот в градската среда“, каза още заместник-министър Геновски.

Той посочи като втора цел, значително намаляване на разходите на строителите.

„Всеки инвеститор, който има желание да изгради комуникационна инфраструктура, ще може да добие представа какви налични мрежи и оборудване има в даден регион и ще има възможността да ги използва. По този начин ще бъдат намалени разходите за строителни дейности като прокопаване на канали, полагане на тръби или на шахти“, каза още той.

В приветствието си към участниците в информационния ден, главният секретар на МТИТС Иван Марков заяви, че работата по проекта, дава възможност за успешно сътрудничество между МТИТС, общините и мрежовите оператори.

„Потърсихме съдействие от всички заинтересовани страни, в това число кметове, предприятия, които изграждат мрежова инфраструктура и всички институции, които вече имат мрежи за обществени услуги“, каза той.

В рамките на информационния ден бе представена възможността общините да се включат в конкурсите на Европейския съюз за безплатен интернет на обществени места.

„През последните години, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията участва активно в подготовката на тази инициатива и постигна благоприятно за страната ни разпределяне на средствата. Така, можем да получим финансиране за 50 проекта в предстоящите конкурси до 2020 г.“, каза по време на представянето заместник-министър Димитър Геновски.

По думите му, в някои малки общини, много семейства нямат достъп до световната мрежа у дома.

„Те обаче ще могат да ползват бърз, безплатен интернет на обществени места като гари, библиотеки, паркове – там, където са техните приятели и съседи“, добави заместник-министърът.

Той каза още, че проектите за безплатен безжичен интернет са възможност за създаване на повече работни места и за подпомагане на предприемачеството, защото хората ще могат да търсят работа онлайн.

„Достъпът до публичен интернет ще подпомогне и образованието на децата, защото те ще имат достъп до огромни бази данни. Не на последно място, фирмите могат да покажат и приложат своите технологични решения“, заяви в заключение Димитър Геновски.

В откриването на информационния ден участва и Гергана Паси – Цифров шампион на България.