Според организацията от януари тази година около 188 хиляди мигранти са достигнали ЕС по море. Очаква се броят от 200 хиляди да бъде достигнат много бързо, предадоха Франс прес и ТАСС, цитирани от БТА и БГНЕС.

97 000 мигранти са достигнали Гърция, а 90 500 са пристигнали в Италия.

"За съжаление над 2000 имигранти и бежанци са загинали от началото на 2015 г. до миналия уикенд", заяви говорител на организацията в Женева.

1930 мигранти са загинали при опит да достигнат Италия и близо 60 са загинали при опит да се доберат до Гърция. Към техния брой се добавят и 19 души, загубили живота си тази седмица в Сицилийския пролив.

В един от случаите 14 души загинали от изтощение и жажда, след като питейната вода била използвана за охлаждане на мотора на лодката им.

Международната организация по миграцията смята „този маршрут (Средиземноморския) за най-смъртоносен за имигрантите в търсене на по-добър живот“ и при това ситуацията се влошава.

Вижте снимки >>>

Организацията по миграцията призова ЕС да уреди кризата с мигрантите в Кале "по хуманен начин" и отбеляза, че в момента в околностите на града лагеруват между 3 и 5 хиляди души. От 1 юни насам загинаха 10 мигранти, опитващи се да пресекат Ламанша.

"Тъй като повечето намиращи се в Кале мигранти са достигнали на територията на ЕС през Италия и Гърция, Международната организация по миграцията гледа на тази ситуация като проблем на ЕС, изискващ отговор, основан на споделена отговорност", се казва в съобщението.

Цифрите показват, че пътуването през Средиземно море е най-опасният имигрантски маршрут в света, констатира Международната организация по миграция.