Сред тях имало и бременна жена, която малко след като била спасена, родила момиченце, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Майката и бебето са добре, съобщиха с радост от италианския военноморски флот, публикувайки в Туитър и снимка от щастливото събитие, станало тази нощ на борда на кораба "Бетика".

Близо 3000 от спасените през уикенда над 6000 мигранти пристигнаха в Италия, посочиха от флота.

Група от 873-ма мигранти, включително 103 жени и 52 деца, пристигнаха в пристанище Поцало, в най-южната част на о. Сицилия. След идентифициране новодошлите - основно сомалийци и еритрейци - ще бъдат разпределени в центровете за настаняване на територията на целия полуостров.

Друга група от около 400 души пристигна с кораб на италианската брегова охрана в Месина, в северната част на Сицилия. Тя също се състои преобладаващо от сомалийци и еритрейци, но включва и сирийци.

Към обяд на 4 май на италианския бряг акостираха още два съда с близо 1500 мигранти - 778 в Реджо ди Калабрия и 675 на сицилианското пристанище Аугуста. Група от 329 мигранти е пристигнала на о. Лампедуза.

Гръцката брегова охрана съобщи, че е спасила 530 мигранти, повечето от които са били от Сирия, Сомалия и Афганистан, съобщиха местни медии.

Над 1750 мигранти са загинали в Средиземно море от началото на 2015 година, което е над 30 пъти повече в сравнение със същия период на 2014 година.

Европейските лидери постигнаха съгласие миналия месец да утроят финансирането на морските патрули и постигнаха напредък с плановете си за възможни военни действия срещу трафикантските мрежи, след като 800 души загинаха в корабокрушение в Средиземно море.

Австрия иска бежанска квота за всяка страна в ЕС, за да могат да бъдат разпределени стотиците мигранти, пристигащи всеки ден с плавателни съдове в Южна Европа, заяви в публикувано днес интервю за в. "Йостерайх" канцлерът Вернер Файман, цитиран от Ройтерс.

Файман описва като "напълно абсурдна" сегашната система, при която се предполага, че бежанците трябва да се приемат от държавата, в която най-напред пристигат. Това би означавало, че Малта, Италия и Гърция ще трябва да подслоняват всички средиземноморски бежанци, което не могат да си позволят, отбелязва австрийският канцлер.

Междувременно в неделя българските власти заловиха 7 нелегални емигранти.