„От 1 април 2018 г. влиза в сила европейски регламент, който ще ни позволи да ползваме абонаментите си, закупени у дома, за онлайн услуги като спортни предавания, филми, електронни книги, музика докато пътуваме в други държави от ЕС. Като докладчик по Регламента от групата на ЕНП в Комисията по вътрешен пазар, работих за отпадането на още една бариера в дигитална Европа.“

Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел по време на специално събитие в Европейския парламент, посветено на влизането в сила на регламента за преносимост на онлайн съдържание. В присъствието на зам.- председателя на ЕК за Единия Цифров Пазар Андрус Ансип, българският евродепутат допълни, че регламентът е пореден пример за проблем, който може да се реши най-добре на европейско ниво и който носи директни ползи за гражданите.

„Европа не може да е лек за всичките ни проблеми, защото някои от тях се решават на местно или национално ниво. Но има много сектори, в които има полза да правим политики на европейско ниво, и дигитализацията е един от тях.“

Понастоящем достъпът до онлайн услуги като Amazon, Spotify, Netflix, HBO и др., често бива прекъсван при пътуване в рамките на ЕС заради геоблокиране и предпазване на авторските права.

„При положение, че хората и стоките се движат свободно в Европа, не е логично закупени от тях легално услуги да не могат. Погрижили сме се авторските права на създателите да бъдат защитени.“ допълни Майдел.

Регламентът за трансграничната преносимост на услугите за онлайн съдържание е част от Стратегията за единен цифров пазар на Европейската комисия, която има за цел да премахне бариерите пред разпространението на цифрови услуги в ЕС, да насърчи иновациите в дигиталния сектор, да улесни малкия и среден бизнес и да създаде благоприятна среда за развитие на стартиращи компании в Европа.