Към 16 април молби за получаване на убежище, разрешение за пребиваване и за друг легален статут в съседни страни са подали 800 961 украинци, предаде ТАСС, като се позова на службата на ООН за координация на хуманитарната помощ, пише БТА.

Почти 660 000 от тях са в Русия, а 81 000 - в Беларус.
Същевременно броят на украинците, бягащи от Донбас към други райони на Украйна, към 15 април достигна 1 228 000 души.

По данни на ООН за една година на конфликта в Украйна са загинали 6116 души, а 15,5 хиляди са били ранени.

Снощи президентът на Украйна Петро Порошенко е обсъдил по телефона с генералния секретар на ООН Бан Ким-мун въпроса за възможно разполагане на миротворци в Донбас под егидата на ООН.
Бан изразил пред Порошенко безпокойството си за нарушенията на режима на прекратяване на огъня в Източна Украйна и на други точки от минските договорености.

Порошенко пък е информирал, че заедно с Международния комитет на Червения кръст ще продължи с усилията за изпращане на хуманитарна помощ за жителите на Донбас.

Същевременно в телефонен разговор с Джо Байдън американският вицепрезидент заявил пред Порошенко готовността на САЩ да предоставят на Украйна 1 милиарда долара под формата на кредитни гаранции, предаде ТАСС.

Байдън казал на Порошенко, че САЩ отпускат допълнителни 17,7 милиона долара хуманитарна помощ за Украйна основно за храна, вода и осигуряване на убежище на хора, напуснали домовете си заради войната, предаде Ройтерс.

Двамата са координирали и по-нататъшни действия в сферата на отбраната, в частност предоставяне на Украйна на допълнителна помощ, посочва ТАСС.

Байдън и Порошенко са обсъдили и хода на реформите в Украйна, като вицепрезидентът е приветствал назначаването на нов шеф на службата за борба с корупцията в Украйна и е насърчил по-нататъшното прилагане на реформите, допълва Ройтерс.

Шефът на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) Ламберто Дзаниер заяви, че съществуват добри шансове за постигане на мир в Украйна, където по думите му се спазва примирие в района на Мариупол, последния голям град в Източна Украйна под контрола на Киев, предаде Франс прес.

Той обаче омаловажи разполагането на около 300 американски десантчици в Западна Украйна за обучаване на украински войници за борба с проруските сепаратисти.
Изпращането им предизвика остра реакция от Москва.

"Не виждам пряка връзка между тези учения и конфликта. Лично аз не смятам, че тези тренировки могат да имат отрицателно въздействие",
каза Дзаниер.