Властите в Киев грубо нарушават женевските договорености и не правят нищо за отстраняването на причините за дълбоката криза, заяви в Москва руският министър на външните работи Сергей Лавров, цитиран от руските медии.

В четвъртък в Женева на четиристранна среща във формат САЩ, ЕС, Русия и Украйна, продължила над 6 часа, бе приет документ за намаляване напрежението в страната. Той предвижда разоръжаване на всички незаконни въоръжени формирования и освобождаване на всички незаконно окупирани административни сгради в Украйна.

По думите на Лавров женевското споразумение не само не се изпълнява от киевските власти, но и грубо се нарушават договореностите. Той отбеляза, че макар в тях да не са упоменати срокове, мерките трябва да се вземат спешно.
Руският външен министър нарече „абсолютно неприемливо” решението на киевските власти да запазят Майдана.

Ръководителите, назначени от Върховната рада, открито заявяват, че женевското споразумение не се отнася за Майдана, защото киевската градска администрация е взела решение той да бъде запазен и дейността му е легитимна. Това е абсолютно неприемливо”, каза Сергей Лавров, цитиран от "Фокус". 

Според Лавров киевските власти не могат или не искат да контролират екстремистите.

Лавров бе категоричен, че стрелбата по невъоръжени хора във Великденската нощ близо до град Славянск, при която бяха убити петима души, е "отвъд всякакви граници". Нападенията на въоръжени бойци в Източна Украйна свидетелстват за желание за провокиране на гражданска война, уверен е той.

Руският външен министър нарече "смехотворен аргумент" твърденията, че в района на конфликта е струпано голямо количество руско оръжие.
"Там просто никога не е имало друго оръжие", напомни Лавров и нарече "новина" появата на въоръжени формирования с американско оръжие.

Украинското министерство на външните работи от своя страна обвини Москва в неизпълнение на споразуменията от Женева.

Киев поиска от Москва публично се разграничи от въоръжените сепаратисти и провокатори, да ги призове незабавно да предадат оръжията си и да освободят окупираните административни сгради.

В изявление на Министерството на външните работи на Украйна се посочва, че Москва трябва да осъди вземането на заложници, включително журналисти, както и случаите на ксенофобия и антисемитизъм, които се разпространяват от сепаратисти.