Документът подписаха и други партии, сред които Българският земеделски съюз, РЗС, Българска социалдемократична партия. Представители на „Атака” отсъстваха, посочва БГНЕС.
Целта е да се гарантира създаване на легитимно Народно събрание, представляващо интересите и целите на българските граждани, обясни доц. Огнян Минчев в качеството си на представител на Управителния съвет на асоциация „Прозрачност без граници”, инициирала подписването на договора.

Основна цел ще бъде в условията на едно превъзбудено гражданско общество и проблематизиране на начина, по който функционират българските институции гражданите, които протестират, както и тези, които са доволни от работата на институциите, да видят своите аргументи, мотиви, цели и интереси, представени в националните институции, каза още Минчев.
По думите му ще се фокусира внимание на работата на предизборната администрация на всички нива, за да се избегнат рецидиви.

Ние сме в ситуация, когато има загубено доверие в политиците, но и в думите, и актовете, каза след подписването Михаил Миков от БСП.
„За да може това, което днес правим тук, да бъде посрещнато с доверие, всеки от нас трябва да спести тази доза демагогика и лицемерие, която се наложи в политиката”, заяви социалистът.

Според Янко Грозев, представител на движение „България на гражданите”, има проблем с демократичността на изборите: "Безспорен факт е, че има купуване на гласове и нередности в изборната администрация”.

„Надяваме се институциите, въвлечени пряко в изборния процес да бъдат на висотата, очаквана от обществото. И да няма внушения, че изборите са обречени да се проведат лошо и резултатите са предречени”, пожела Четин Казак от ДПС.

Председателят на СДС Емил Кабаиванов се оплака от "една несправедливост на институцията, която трябва да е в основата на честните избори - ЦИК".
„Тя лиши четири парламентарно представени партии, включително СДС, от представителство в СИК и РИК. За нас това поставя под въпросителна контрола на изборния процес", коментира Кабаиванов.

Ивайло Франц, представител на едно от движенията на протестиращи и неговата партия-мандатоносител, категорично отказа да подпише споразумението заедно с доскоро парламентарно представените партии.
„В България в 21 век за нас не може да се очакват честни избори, при положение, че има пълен монопол над властта”, коментира той решението си и напусна залата с думите: „Гражданите ще продължат своя протест, не се занимавайте с илюзии, хора!”.

Ангажиментът на партиите ще бъде изчистването на чисто практически въпроси за улесняване на изборния процес, заяви Калин Славов, изпълнителен директор на „Прозрачност без граници”.
Това ще включва обучението на своите представители в избирателните комисии, осъществяване на информационни кампании срещу купуването на гласове.
Основен ангажимент на гражданската коалиция за свободен и демократичен избор, наблюдаваща процеса, ще бъде да се проведе независим мониторинг по международно утвърдени стандарти, както и спазване на политическа безпристрастност, добави той.

Проблем ли са огромният брой имена на затворници и тежко психично болни в подписките на партиите?