Представители на правителството на латиноамериканската страна и на лявата партизанска групировка Революционни въоръжени сили на Колумбия (ФАРК, от инициалите на испански - FARC) представиха нощес в Хавана, Куба, историческия документ.

Съвместна декларация на страните беше прочетена в в Хавана от представители на Куба и Норвегия, посредници в преговорите.

Властите в Богота и ФАРК заявяват , че са постигнали споразумение за прекратяване на най-дългия конфликт в Латинска Америка и изграждане на стабилен мир.

Споразумението ще бъде подписано официално идния месец. След това то трябва да бъде одобрено на референдум, който ще бъде произведен на 2 октомври, неделя, обяви президентът на Колумбия Хуан Мануел Сантос.

Той даде да се разбере, че текстът на споразумението ще бъде публикуван още днес, за да могат хората да се запознаят с него.

"Колумбийци, днес се обръщам към вас с дълбока емоция, с голяма радост. Днес започва краят на страданието, на болката, на трагедията на войната", каза Сантос в реч, която произнесе в президентския дворец в столицата Богота.

Споразумението бе приветствано от президента на САЩ Барак Обама, който се обади по телефона на своя колумбийски колега, за да го поздрави, предаде ДПА.

Обама определи договарянето като ключов етап от предстоящия дълъг процес на постигане на траен мир.

Договореностите включват демобилизация на бойците на ФАРК (7000 души), преразглеждане на стратегията на колумбийското правителство за борба с наркотрафика и повече грижи за традиционно пренебрегваните от държавата провинциални райони.

Една от предвидените мерки е поземлена реформа с цел предоставяне на обработваема земя на бедните селяни, които са основна база на ФАРК.

Трафикът на кокаин - наркотик, на който Колумбия е най-големият производител в света - е основен източник на приходи за лявата партизанска групировка.

Над 220 000 души бяха убити, десетки хиляди са в неизвестност и над 5 милиона души - принудени да напуснат домовете си, в резултат на конфликта. Сега населението на Колумбия е към 47 милиона души.

Мирните преговори в столицата на Куба започнаха преди четири години.

Несигурен изход от референдума

Кампанията за референдума в Колумбия на практика вече започна и при това е разгорещена, отбелязва Ройтерс.

Преди време положителният изход от допитването бе смятан за даденост. Последните проучвания на общественото мнение обаче показват едно разделено общество, в което привържениците и противниците на мирното споразумение са приблизително по равно.

Кампанията в подкрепа на споразумението е оглавявана от либералната Партия на социалното обединение на нацията на Хуан Мануел Сантос. Начело на противниците на сделката с ФАРК е неговият предшественик на президентския пост Алваро Урибе.

През миналото десетилетие консерваторът Урибе поде подкрепяна от САЩ военна кампания против партизаните, която им нанесе тежки загуби. Бащата на бившия държавен глава е убит от ФАРК при опит за отвличане през 1983 г.