Социалистите предложиха споразумение за честни избори, от което априори изключиха само ГЕРБ.

"Организацията от днес започна, вече имаме първите подписи под споразумението за честни избори от партии, НПО и кандидати за президенти и това ще продължава до деня на президентския вот", заяви лидерът на социалистите Корнелия Нинова, цитирана от БТА.

В подписаното споразумение, инициирано от БСП, фигурират подписите на  Съюза на работодателите в България, Национално движение „Русофили”, ГИСДИ, Асоциация „Сигурност”, Асоциацията на разузнавачите от запаса, Института за социална интеграция.

"Базирайки се на практиката ГЕРБ да фалшифицират избори, да притискат хора, да използват администрацията в изборите, плащане на вота, както и на последните промени в Изборния кодекс, които са неприемливи", обединяваме усилията си, декларира Нинова.

Тя уточни, че техните представители в СИК-овете, наблюдатели, застъпници, ще броят паралелно бюлетините във всяка област.

Подготвени сме и с юридически екипи, които при всяко закононарушение да алармират и да предоставят сигнали на компетентните органи, ще се срещнем с наблюдателите на ПАСЕ, които идват, с други външни наблюдатели, за да разговаряме с тях как да се запази прозрачността и честността на изборите, обясни тактиката Нинова.

"Ние сме длъжни поради това, че всеки един от вас има интерес да се засилва доверието на обществото в държавата и в държавното ръководство, да способстваме за наистина честни и почтени избори", каза Васил Василев, бивш председател на Съюза на работодателите в България, след подписване на споразумението за честни и прозрачни избори.

Той обясни, че понеже пътува много из страната навсякъде се усеща безпокойство.

По думите му хората се питат защо да гласуват, когато всичко е предрешено. Според него изборите трябва да бъдат честни и да бъдат признати за такива, защото от това ще спечели цялата държава и целия народ.

Василев посочи, че който и да го е поканил на тази среща е щял да се отзове и посочи, че инициативата на БСП е добронамерен и честен жест от една политическа сила.

Защо РБ, АБВ и ПФ отказаха

Реформаторският блок отказа да подпише споразумението, тъй като смята, че кампанията на кандидат-президентът на социалистите ген. Румен Радев се финансира недостатъчно прозрачно.

В отговор Коренелия Нинова посъветва РБ да изпратят, ако имат данни, в прокуратурата. И увери, че от касата на БСП не е отишъл нито един партиен лев за ген. Радев, а всичко е лични дарения на депутатите.

АБВ изненадващо също отказа да подпишат споразумението за честни избори, защото настоя да има клауза в документа, която да предвиждат многостранни дебати между издигнатите от тях кандидати.

Корнелия Нинова отговори, че дискусиите, не са предмет на това споразумение, както и на типовите такива в годините назад. Те се определят по правила, записани в договорите между партиите, инициативните комитети и медиите, подчерта лидерът н БСП.

По-рано зам.-председателят на ПГ на АБВ Мариана Тодорова обяви, предизборният щаб на АБВ са решили да подкрепят това споразумение, но ако бъде включена допълнителна точка, която да гарантира информиран избор на гражданите чрез участие на кандидатите в президентската надпревара в публични многостранни предизборни дебати.

Тодорова каза, че БСП са отказали да приемат точката в този вид и са предложили думата "многостранни" да отпадне. От АБВ обаче не са съгласни, защото това означавало ангажимент за дебат само с фаворита на изборите.

"Няма да подкрепим споразумението за честни избори на БСП, защото е част от предизборната кампания, агресивна, многостранна кампания, с която искат да изместят вниманието на българския народ от това, че нямат кандидат за президент", заяви и председателят на ПГ на ПФ Валери Симеонов.