На днешния световен ден за борба със СПИН беше съобщено, че официалният брой на носителите на вируса в България е 2247 души.

Тенденцията новорегистрираните мъже да е пет пъти по-голяма от броя на жените се запазва. При близо 90% от новооткритите случаи заразяването е станало по сексуален път, а останалите са инфектирани при инжекционна употреба на наркотици.

Данните показват още, че близо 54% от новорегистрираните са на възраст между 30 и 49 години, а 35 % са млади хора - между 20 и 29 години. По-голямата част от инфектираните са концентрирани в големите градове като София и Пловдив, Варна и Бургас.

От началото на епидемията преди около 30 години инфектираните с ХИВ в света са 78 000 000 души като половината от тях са починали от болести, свързани със СПИН.

Вече 34 години специалисти от цял свят търсят начин да се преборят с все още нелечимата болест. За този период огромният напредък на медицината успя да направи така, че днес да си носител на вируса ХИВ вече не равносилно на смъртна присъда. Според Програмата на ООН краят на ХИВ епидемията ще настъпи до 2030г. Пет процента от жителите по света пък са истински медицински феномен – те се раждат с вроден имунитет срещу СПИН.

Броят на тийнейджърите, умрели от СПИН, се е утроил от 2000 г.

Според доклад на УНИЦЕФ броят на тийнейджърите, починали от СПИН, се е утроил от 15 години, като повечето от тях са се заразили с болестта в бебешка възраст.

Когато става дума за носителите на ХИВ, тийнейджърите са единствената възрастова група, при която цифрите, свързани със смъртността, не намаляват, се отбелязва в доклада, цитиран от Франс прес.

СПИН е първата причина за смъртност сред тийнейджърите в Африка и втората сред връстниците им в целия свят.

Повечето тийнейджъри, които умират от свързани със СПИН болести, са се заразили с ХИВ, докато били бебета, т.е. преди 10-15 години, когато по-малко на брой бременни и серопозитивни майки са имали достъп до антиретровирусна терапия, за да се предотврати рискът от предаване на ХИВ от майката на детето, се уточнява в доклада. Сред 15-19-годишните ежечасно се регистрират 26 нови случая на заразяване с ХИВ. Около половината от серопозитивните младежи и девойки на 15-19-годишна възраст живеят в 6 страни - РЮА, Нигерия, Кения, Индия, Мозамбик и Танзания.

Инфекциите с вируса ХИВ в Европа е рекордно висок

Рекорден брой инфекции с вируса ХИВ са отчетени в Европа и Централна Азия през 2014 г. Те са над 142 000 и са с около 5300 повече, отколкото през 2013 г., сочи доклад, изготвен от Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията в Стокхолм и Регионалния офис на Световната здравна организация (СЗО) за Европа със седалище в Копенхаген.

Най-голямо процентно покачване е отчетено в източните региони на Европа. В 28-те страни-членки на Европейския съюз и страните извън него Норвегия, Исландия и Лихтенщайн, са регистрирани над 29 900 нови случая на зараза с ХИВ.

Данните сочат, че в тези страни 42% от новодиагностицираните случаи са сред хомосексуални мъже. За сравнение - през 2005 г. инфекциите в тази категория са били 30%.

В доклада се посочва още, че в Източна Европа основната високорискова група остават употребяващите венозни наркотици. Авторите му отчитат също, че два от всеки три нови случая на зараза с ХИВ са сред хора, родени в Европа. Останалата една трета съставляват индивиди, родени извън европейския континент, в това число и преселници.

От СЗО отправят призив към страните в Европа да предлагат тестове, профилактика и лечение на всички бежанци и преселници, независимо от легалния им статут.

От двете здравни агенции отчитат и тревожния факт, че близо половината от хората, диагностицирани с ХИВ, не научават за състоянието си достатъчно рано, за да започнат най-ефикасното лечение.

В същото време Агенцията на ООН за борба срещу ХИВ и СПИН призова за двойно по-добър достъп до лекарства през следващите пет години, за да може да бъде изпълнена целта на Световната здравна организация епидемията да бъде спряна до 2030 г.

Доклад на Програмата на ООН за ХИВ/СПИН отбелязва, че вече е постигнат значителен напредък. Броят на серопозитивните с достъп до антиретровирусни лекарства се е увеличил с 41% за пет години от 23%  през 2010.

СПИН и свързани с него болести е отнел живота на 1,2 милиона души през 2014 г. , миналата година е имало 36,9 милиона души с вируса ХИВ, както и два милиона нови случая, посочва годишният доклад на Програмата на ООН за ХИВ/СПИН.