Лекарство против рак дава надежди за борбата с вируса ХИВ

stat
12:34  |  1 декември 2017 | Общество / Редактор Лилия Чалева /  
Снимка, която изобразява ХИВ вируса по повърхността на клетките Снимка, която изобразява ХИВ вируса по повърхността на клетките
Сн.: БТА

Френски лекари откриха първото доказателство, че лекарство против рак на белия дроб, бъбреците и кожата може да премахне заразените с ХИВ клетки при хората.
Докторите са дали ниволумаб, продаван под името Opdivo, на 51-годишен мъж и са наблюдавали "драстично и трайно намаляване" на вируса в резервоарите на клетките, където обикновено се крие ХИВ, като по този начин са избягнали стандартните процедури за лечение, предаде Ройтерс.

Откритието е направено от лекари в парижката болница "Питие Салпетриер". Te уточняват, че са правили опит за лечение с Opdivo върху друг пациент, при който не са забелязани никакви подобрения спрямо ХИВ.

"Трябва да бъдем внимателни, най-вече защото това е само единичен случай", каза проф. Жан-Филип Спано, директор на болничната онкология.

На 51-годишния мъж са били поставени 31 инжекции с ниволумаб на всеки 14 дни от декември 2016 г. Диагнозата ХИВ позитивен му била направена през 1995 г., а за белодробен рак - през май 2015 г. До 120-ия ден резервоарите на вируса намалели драстично и трайно.

Резервоарите с клетки, инфектирани с ХИВ, са откривани в имунната система на места като мозъка, костния мозък и гениталния тракт. Те са скрити и в "спящо" състояние. Тези клетки не могат да бъдат достигнати чрез стандартната антиретровирусна терапия за лечение на ХИВ.

Епидемията от СПИН сред децата съвсем не е приключила >>>
Последно в Общество


Учени подреждат пъзела ”българско наследство”

12 научни и културни институции се обединяват, за да наредят пъзела на българското наследство чрез изграждане на Център за върхови постижения.