Терапията беше последвана от осем години и половина ремисия без лекарства, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Пациентите с ХИВ обичайно са подложени на антиретровирусна терапия с медикаменти до края на живота си, но детето почти на 10 години, което не приема лекарства, вече няма симптоми на заболяване.

Този и още няколко единични случаи на ремисии подхранват надеждите на 37 милиона хора по света, заразени с вируса, който причинява СПИН. Все пак специалистите предупреждават, че е изключително рядък и не предлага лесен начин за излекуване.

"Това е случай, който повдига повече въпроси, отколкото отговори", каза президентът на Международното общество по въпросите на СПИН Линда-Гейл Бекер.

Детето, чийто име и пол не се разкриват, беше част от медицински опит, по време на който учените проучваха ефекта от лечението на ХИВ позитивни бебета през първите седмици от живота им. След това антиретровирусната терапия спираше и започваше, докато лекарите контролираха състоянието на невръстните пациенти.

При по-голямата част от заразените с вируса количеството му в тялото се увеличава, когато спрат лечението, но това дете било различно. То наследило ХИВ по рождение от майка си. Терапията му започнала, когато било на 9 седмици, но била прекратена на 40 седмици.

Случаят онагледява как имунната система на човек може да контролира репродукцията на ХИВ, когато лечението е прекратено.