България има остра нужда от инженери и IT специалисти

stat
13:31  |  13 ноември 2017 | Бизнес / Редактор Таня Тодорова /  
Бисер Петков: Решението е в университетите и работата им с бизнеса Бисер Петков: Решението е в университетите и работата им с бизнеса
Сн.: БТА

В България има остра нужда от инженери - машинни и строителни, както и от IT-специалисти, посочи министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.
Министърът участва в конференцията "Образование, трудов пазар и бизнес", организирана съвместно от Русенския университет и Агенцията по заетостта.

По думите му проблемът с липсата на висококвалифицирани кадри, който се поставя от работодателите, е голям. Според Петков дългосрочното решение са университетите, които да водят обучение, съобразено с бъдещите потребности.

В кратки срокове този дисбаланс може да бъде преодолян с облекченото получаване на "Синя карта" за пребиваване и заетост у нас на висококвалифицирани работници от страни извън Европейския съюз. В момента по това работят Министерството на труда и Народното събрание.

Петков коментира, че по различни оценки през последните 15 години около 1 млн. българи в работоспособна възраст са напуснали страната ни, което е сериозна трудова миграция. Това е и основна причина за липсата на висококвалифицирани кадри у нас.

Светлана Жекова, мениджър "Човешки ресурси" във фабрика за автомобилни части в Русе, обясни, че в завода, в който работят около 800 души, изпитват трудности при намирането на машинни и индустриални инженери.

"Ние предпочитаме дори да вземем хора без опит и да ги обучаваме в компанията. Развиваме си специалисти и то на доста добро ниво. Предлагаме много и различни социални придобивки", обясни Жекова, цитирана от БТА и допълни, че заплатите в предприятието са като средните за страната.

Детелина Петрова, управител на фирма, която произвежда машини и оборудване, специализирани за зърнобази и стопанства, посочи, че предприятието търси машинни инженери, а също шлосер, стругар, шлосер-монтьор. Тя каза още, че преди година и половина направила опит да наеме на работа украинци, но не успяла, тъй като процедурата била изключително тромава.

Министърът на труда съобщи още, че равнището на безработица в България се е повишило слабо през миналия месец и вече е 6,7 процента - при 6,5 на сто през септември. Причината е приключването на лятната сезонна заетост. Въпреки това равнището на безработица у нас остава на рекордно ниски нива.

Последно в Бизнес


Ще ни отърве ли Борисов от корупцията за 2-3 години?

Последните дни ни поднесоха нови сблъсъци за корупцията.