Това заяви министърът на здравеопазването Десислава Атанасова пред журналисти и директорите на 28 регионални центрове за спешна медицинска помощ, цитирана от БТА.

Директорите присъстваха на пресконференция по повод на началото на проекта "ПУЛСС - практически увод в лечението на спешните състояния". Проектът е в рамките на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" 2007-2013 година, стойността му е 6 258 653 лв. и е съфинансиран от ЕС чрез Европейския социален фонд.

Чрез него ще бъдат повишени квалификацията и уменията на 6500 лекари, медицински специалисти и шофьори на линейки, за да се подобри качеството на оказваната спешна медицинска помощ.
"Това е ключов елемент за издигането на доверието в системата на здравеопазването", каза още Атанасова. Всички кадри от 28-те центрове за спешна помощ в страната ще се обучат в Тренировъчния център на „Пирогов”.

Проблемите в областта на спешната помощ е голямата натовареност на работещите там лекари, стимулирането им, забавянето на отзоваването на адреси, допълни министърът на здравеопазването.
Тя припомни, че заплатите в сферата на спешната помощ бяха увеличени с 18 процента от 1 юни т.г.

В началото на август пък с подписването на новия Колективен трудов договор между работодатели, синдикати и Министерството на здравеопазването бе постигнато и споразумение за увеличение на началната основна месечна заплата на персонала в лечебните и здравни заведения между 10 и 20 на сто.

По-късно министърът на здравеопазването Десислава Атанасова заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова откриха център за дислоцирана спешна помощ в 16-и ДКЦ в квартал "Ботунец", съобщи БТА.

Спешният център се състои от три кабинета, фоайе и входно преддверие, които са в странично крило на сградата на лечебното заведение, а ремонтът е на стойност 55 000 лева. До един месец ще бъдат открити и другите три - в районите "Студентски", "Люлин" и "Надежда". По думите на министъра се обмисля през 2013 г. да бъдат открити изнесени центрове и в Пловдив, Варна и Бургас.

Чрез центъра ще се намали максимално времето на достъп на линейките при повиквания, коментира Атанасова. На разположение на пациентите в кабинета в квартал "Ботунец" ще работят общо 16 души - един постоянен екип от лекар, медицинска сестра и шофьор, както и един мобилен екип. Те се очаква да предоставят помощ на около 2000 души месечно.

Йорданка Фандъкова припомни, че първият дислоциран център за спешна помощ е открит 2010 година в район "Нови Искър".