Обучението им е в рамките на съвместния проект на БЧК и сдружение "Клуб активна сигурност" - "Активна грижа", съобщи председателят на Българския Червен кръст (БЧК) Христо Григоров, предаде БТА.

По думите му таксиметровите-парамедици не са конкуренция на Спешната помощ, а допълват усилията на държавата при спасяването на човешкия живот.

"Идеята – таксиметровите шофьори да се включат в една такава инициатива, беше, тъй като те са постоянно на улицата и биха могли да бъдат първите, които да се отзоват на мястото на инцидент и да окажат съответната помощ, която би могла да бъде решаваща за спасяване на човешки живот – спиране на кръвозагуба, възстановяване на дишане, сърдечна дейност", каза председателят на Клуб "Активна сигурност" Стефан Софиянски, цитиран от БНР.

В таксиметровите коли са оборудвани специални "аптечки" с различни консумативи. На предното стъкло на колите на обучените шофьори е залепен отличителен знак - червен кръст. След оказване на първа долекарска помощ таксиметровият шофьор трябва да се обади на тел.112.

Обучението на таксиметровите шофьори е по европейски модел и ще продължи 4 месеца, а идеята е да се обучат общо 100 таксиметрови шофьори.
След края на проекта ще се водят разговори с различни институции, за да продължи инициативата.

От началото на септември започва обучение на шофьори от Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора и Благоевград.