Това е показала проверката на Министерството на здравеопазването и Регионалната здравна инспекция-София за адекватността на действията на Спешна помощ по случая, съобщиха от пресцентъра на здравното ведомство.

2-годишната Анастасия почина от бронхеолит, който довел до остра дихателна недостатъчност в ръцете на лекари от 7-ма поликлиника в София в петък. Когато постъпва в поликлиниката детето е живо, казват родителите. Лекарите отчаяно се борят за живота му, 6 пъти са звъняли на Бърза помощ с молба за линейка с реаниматор. Линейката обаче закъснява, сочи разпечатка от комуникацията и когато пристига, момиченцето е мъртво.

Според информацията на здравното ведомство обаче детето е получило леко неразположение още на 5-6 февруари, а на 11 февруари следобед личната лекарка е отишла на домашно посещение и го е прегледала. Тя констатирала, че Анастасия няма температура, има хрема и отслабено дишане с удължено издишване. Лекарката преценила, че състоянието на детето не налага спешна помощ и то може да бъде транспортирано с личен автомобил до Пета МБАЛ за уточняване на диагнозата.

Родителите тръгват с личния си автомобил към болницата, но детето спира да диша. Бащата се опитва да му направи изкуствено дишане и веднага го кара към най-близкото лечебно заведение – 7-мо ДКЦ. Около 16.20 ч. родителите влизат в поликлиниката, съобщават от МЗ. Още тогава педиатър е установил, че Анастасия няма пулс, нито сърдечна дейност, нито дишане, а зениците й са разширени и не реагират на светлина - тоест детето е без признаци на живот.

Сигналът за линейка на Бърза помощ е подаден от трима лекари, като първото позвъняване е на телефон 112 в 16.31 ч., а вторият - четири минути по-късно - в Спешна помощ. Веднага се търси свободна кола с подходящ екип. Най-близкият е бил в "Пирогов", където лекарите са приключвали работа по друг случай. Според разпечатката на GPS-системата на Спешна помощ в 16.47 линейката от "Пирогов" тръгва и в 16.53 пристига в 7-мо ДКЦ. Тоест тя е стигнала до поликлиниката за 6,26 минути.

В екипа е имало педиатър, както и всичко необходимо за извършването на реанимация. При пристигането обаче лекарите от Спешна помощ констатират, че детето е мъртво.
Причината за смъртта ще бъде установена след приключване на съдебно-медицинската експертиза. Тя ще бъде готова най-рано след 15 дни.

Проверка по целия случай днес започва и Изпълнителна агенция „Медицински одит”. По време на тази инспекция ще се ревизират действията на всички участници в оказването на медицинското обслужване. След приключването й резултатите ще бъдат оповестени.

По-рано от Българския лекарски съюз обявиха, че многократно са подавали сигнали до здравния министър, че състоянието на "Бърза помощ" е критично и взима жертви. Оттам съобщиха, че образно снемат доверието си в министър Стефан Константинов и призоваха здравната реформа да започне именно от спешната помощ.