Пред журналисти днес министърът на здравеопазването Петър Москов и директорът на Центъра за спешна медицинска помощ-София (ЦСМП) Георги Гелев демонстрираха как работят новите апарати, предаде БТА.

Москов посочи, че устройствата са купени с постановление на Министерския съвет за 18 центъра на спешна медицинска помощ. Общо апаратите са 25.

"Това е апаратура със сериозно количество параметри, отчитаща на място основните жизнени показатели на пациента, които в жива връзка се изпращат и могат да се четат от координационния център", обясни министърът.

Той добави, че така не е задължително екипът на място да бъде лекарски. По думите му се дава повече сигурност на диагнозата, яснота за нужните бързи спешни действия и е още един начин качеството на спешната помощ да бъде повишено.

Вижте снимки >>>


Гелев отбеляза, че това е последно поколение апарат, който освен кардиограмата, може да дефибрилира, да дава кислородната наситеност на кръвта, да определя кръвното налягане и още няколко показатели, плюс монитор.

Засега апаратите са разпределени в 18 центъра, като в София устройствата са три. Предстои да бъдат купени още.

Министър Москов връчи днес заповед за акредитация на ЦСМП-София като база за обучение на студенти и специализанти по спешна медицина.

Това не е просто формален акт, това е и резултат от ясна правителствена политика, базирана на ясно разписани цели, заяви той. По думите му преди една година този център е нямало да получи добра оценка на акредитацията си, защото тогава средното количество работещи екипи на територията на София на дежурство са били между 12 и 13, а тази нощ са били 23.

Чрез тази акредитация млади лекари вече могат да започват като база за обучение работа в ЦСМП-София и да извървят целия си трудов път като част от този колектив, добави Москов.

Георги Гелев посочи още, че вече е подписал заповедите за назначаване на деветима нови млади медици. На въпрос колко още кадри са необходими, Гелев отговори, че ще са нужни поне 100, тъй като в областта през годините по една или друга причина много лекари са напуснали.

Вчера МС одобри обединението на Спешна помощ в София-град и в София-област >>>


АНКЕТА: Одобрявате ли работата на министър Петър Москов?