На заседание на парламентарната комисия по здравеопазването министър Москов беше изслушан относно етапа на проекта за подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ, предаде БТА.

Проектът е финансиран по ОП "Региони в растеж" 2014 - 2020 г. и се предвижда над 83 милиона евро да бъдат предназначени за ново строителство на спешни медицински центрове, за дострояване, за реконструкция и ремонт на вече съществуващи сгради, както и за закупуване на 400 нови линейки, посочи министър Москов.

Подготвителният етап на проекта вече е на приключване и според министъра на здравеопазването Петър Москов през март трябва да приключат откритите процедури за фирми, които ще строят или ремонтират обектите, съобщи Дарик.

Освен за строителство и ремонт, голяма част от парите ще отидат за преоборудване и закупуване на нова модерна техника, включително и устройства за телемедицина и 400 нови линейки, снабдени с животоспасяваща апаратура.

Министър Москов очаква ремонтите на някои от филиалите и спешните центрове да завършат още до края на следващата година. Целта на огромната инвестиция е всеки български гражданин да има достъп до спешна помощ в рамките на 30 минути.