Здравният министър Мирослав Ненков обяви на пресконференция, че е издал такова разпореждане, съобщиха БТА и bTV.

Линейките ще карат спешните и тежко болните пациенти в най-близката болница, която има техническа възможност да му окаже помощ.
Това важи и за инвазивните кардиологии.

По думите на Ненков починалите на улицата хора няма да се поемат от Спешна помощ-София, а от Александровска болница.

Спешна помощ започва да работи с всички болници с обмен на информация.
Те ще предоставят информации къде и какви свободни легла имат за пациенти.

"Това ще помогне пациентът в линейката да не бъде возен напред-назад в София, както се е случвало. Така колегите имат пълна яснота къде да отидат директно", коментира Ненков, цитиран от БТА и bTV.

Той обясни, че е помолил лекарите да докладват когато има несполука при комуникациите.

Ненков посочи още, че е "двупосочен" по повод 7-часовия работен ден при екипите на Спешна помощ. По неговите думи така лекарите могат да увеличат своя доход, но с изчерпване на фонда за работни заплати, екипите може и да не успеят да получат възнаграждението си.

Болничният на д-р Георги Гелев - директор на Спешна помощ, е изтекъл и той отново заема поста си.

Преди дни министърът каза, че Гелев може да се върне на работа като началник, ако здравето му позволява.
В края на май десетки медици от Спешна помощ в София подадоха оставки в знак на протест срещу отстраняването на Гелев заради лоша организация и контрол при окомплектоване на линейките и проблем с недостига на кадри. Спешна помощ бе поета от Александър Златанов, а здравният министър Таня Андреева обеща промени в организацията. Бяха осигурени допълнителни екипи.

Служебният здравен министър подчерта още, че изтеглянето на сума от бюджета на МЗ поради актуализацията на бюджета на НЗОК, ще затрудни работата на здравното ведомство.

Ненков е спрял няколко обществени поръчки, направени в последния момент от управлението на предшественика си Таня Андреева.