Тя ще осигурява максимално бързо транспортиране на нуждаещи се пациенти, медицински екипи за оказване на спешна помощ и на органи за трансплантация.

"Пациенти от страната, които са в спешно състояние в резултат на катастрофа, на тежки изгаряния, инфаркт и др., ще може да се транспортират до столичната болница "Лозенец" с хеликоптера", каза директорът на лечебното заведение проф. Любомир Спасов.

Машината е напълно оборудвана за оказване на спешна помощ, посочи той.
Тя може да превозва един лежащ пътник (пациент) и две или три лица медицински персонал с пълен достъп до пострадалия.

Медицинската услуга е резултат на пилотен проект на Министерството на здравеопазването (МЗ).

"Подписан е договор с авиопревозвача "Хели ер", според който хеликоптерът ще се използва за 8 летателни часа", каза директорът на "Хели ер" Георги Спасов. Той посочи, че компанията дарява на МЗ други 15 летателни часа.

Договорът е подписан до края на годината и е на стойност 20 хиляди лева, каза министърът на здравеопазването в оставка Таня Андреева, която присъства на демонстрацията по транспортиране на пациент.

Тя обясни, че след преценка на състоянието на пациента, лекарите ще подават сигнал на определен телефонен номер за нуждата от хеликоптер. Транспортирането на болен засега ще се извършва само през деня.

Проектът е част от концепцията за развитието на спешната помощ, допълни Андреева.

Тя изрази надежда, че следващата годината ще се направи анализ на предоставяната услуга и след това ще се обяви обществена поръчка за следващ период.

От началото на лятото въздушна линейка вече дежури до МБАЛ Бургас. Тя бе използвана днес за провеждането на демонстрация на БЧК на плаж "Какао бийч" в курорта "Слънчев бряг".

Посланикът на Израел у нас Шаул Камиса Рас наблюдава как се оказва помощ при екстремни ситуации на плажа. Водните спасители спасиха "давеща се" в морето жена, демонстрираха първа долекарска помощ, след което пострадалата бе транспортирана с хеликоптера до МБАЛ-Бургас.