Полетът е изпълнен по искане на Министерството на здравеопазването, като на борда на самолета е бил медицински екип от столичната болница "Света Екатерина".

"Донорът, заради който военно-транспортният самолет летя до Варна, е 51-годишна жена от Добрич с установена мозъчна смърт след кръвоизлив в мозъка", съобщи пред bTV директорът на „Света Екатерина” проф. Генчо Начев.

Информацията за нейното състояние и съгласието на близките й за донорство е била получена около 16:30 ч. вчера. "Спартан"-ът е излетял в 20 часа и се е върнал малко след полунощ.

Проф. Начев посочи, че в момента продължава трансплантацията на сърцето на жената в „Света Екатерина”. Реципиентът е 61-годишен мъж, който е бил в крайно тежко състояние. По думите на шефа на болницата сърдечната трансплантация е била последният и единствен шанс да бъде спасен животът му.

Във Военномедицинска академия бе трансплантиран черният дроб от екипа на проф. д-р Никола Владов,д.м.н., началник на Клиника по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия. Реципиентът е 17-годишен младеж с първична билиарна цироза, крайна фаза и чака за трансплантация повече от 1 година.

"В момента състоянието на пациента е задоволително. 5-часовата операция премина при минимална кръвозагуба, дробът започна да работи още на операционната маса", съобщи професор Владов.

В Александровска болница пък ще бъдат трансплантирани бъбреците на добричлийката.

Директорът на "Света Екатерина" благодари на близките на донора, които са дали разрешение органите й да бъдат дарени.

В края на краищата, трансплантацията е една рутинна операция, но за да се извърши тя, е необходим този благороден жест, без който са обречени много хора да загинат”, допълни проф. Генчо Начев.

През последните 3-4 години броят на желаещите семейства да помогнат, като дарят органи на свой починал близък, е нараснал, но все още страната ни е далеч от останалите европейски страни.

Според официалната статистика 1100 души в страната чакат за трансплантация на орган, за година 200 от тях ще умрат, а нови 300 ще влязат в листата на чакащите.