Комисията представи предложение за постигане на всеобхватно споразумение до юни догодина за постигането на устойчива политика в областта на миграцията.

Предлага се задължителните квоти за разселването на мигранти да бъдат прилагани при "сериозни кризи", докато в останалото време тези действия да бъдат на доброволна основа. 

От Брюксел отчитат нуждата от допълнителни ресурси по миграционното споразумение с Турция и фонда за Африка, както и от допълнително сътрудничество с държавите от Африканския съюз.

Според ЕК е необходимо в ЕС да бъдат разселени още 50 000 "уязвими бежанци" до май 2019 година. Държавите от ЕС трябва да осигурят бързо връщане на мигрантите, които нямат право да останат в Европа.

До юни догодина ЕК очаква връщанията да увеличат с 50 на сто в сравнение с тази година. От Либия се предвижда да бъдат върнати до февруари догодина още 15 000 мигранти на доброволни начала. 

До юни догодина комисията очаква да бъдат разгледани предложенията за промяна на Дъблинския регламент. 

До март ЕК очаква напредък по осигуряването на необходимите служители за дейността на Фронтекс. 





Европа излиза от периода на управление на кризи, затова е необходимо споразумение за стабилна и насочена към бъдещето политика на ЕС в областта на миграцията и предоставянето на убежище в дългосрочен план, отбелязва ЕК.

През последните три години се очерта нов подход на ЕС към управлението на миграцията - подпомагане на най-застрашените държавите, укрепване на защитата на външните граници и повишено сътрудничество с държавите партньори. Очакванията за идните години, промените в природата, въпроса със сигурността и демографските тенденции в ЕС и в съседните държави показват, че миграцията остава предизвикателство за десетилетия напред, отчита комисията.

ЕК препоръчва на ръководителите от ЕС да осигурят условия за бързо постигане на напредък по реформата на общата европейска система за убежище, като например осигурят законни възможности за влизане в Европа.