Ако изборите бяха днес ГЕРБ би получила 43,2% от гласовете на хората, а БСП - 31,4. За ДПС ще гласуват 11,1%,  България без цензура - 7,3%, а Реформаторският блок  7,1 на сто,  показва  социологическото проучване на Сова Харис, цитирано от БГНЕС

Според данните, получени от изследването, малко над 50 на сто от хората казват, че ще гласуват. 30% от избирателите казват, че ще се възползват от възможността за преференциален вот.

Засега на Патриотичния фронт и на АБВ не им достигат по около 20 000 – 30 000 гласа, за да може някой от тях да стане 6-ти член на 43-тото Народно събрание.

Подкрепата за партиите, които бяха в опозиция през последната година – ГЕРБ и традиционната десница – е укрепнала. Предварително може да се твърди, че ГЕРБ се очертава като следващия мандатоносител, тъй като ще получи най-много гласове. Излъчването на сила от позицията на бъдещ управляващ носи дивиденти на партията на Бойко Борисов, сочи анализът на Сова Харис.

АТАКА засега не показва признаци за реанимация.

Нишата на националистите по-скоро може да бъде заета от новото обединение между НФСБ и ВМРО-БНД. С предлагания от тази конфигурация много по-овладян модел на национализъм, шансовете й са за доста по-дълъг живот от един парламентарен мандат.

Според Васил Тончев от Сова Харис на предстоящите избори АБВ ще получи втори шанс да се опита да спечели значимо присъствие в политическия живот на страната. Като че ли обаче за левите избиратели става все по-трудно да различат политическата линия на партията на Георги Първанов от тази на утвърдената левица. Това неминуемо се отразява на електоралния резултат на формацията на бившия президент.

Структурата на политическите предпочитания в голяма степен възпроизвежда тази от предишната година. Ако на предстоящите избори тези резултати се потвърдят в значителна степен, можем с основание да предположим, че ще бъде много трудно да се състави устойчива конфигурация за следващо мнозинство, сочи анализът на Сова Харис.

Най-вероятно дори два политически субекта няма да са достатъчни, за да се гарантира подкрепа за следващо управление. Може би е дошло времето, когато под въздействието на граждански натиск политиците у нас ще бъдат принудени да сключват споразумения за управление открито пред лицето на обществеността и по този начин да се изграждат коалиции - върху изпълнението на определени ангажименти и политики, а не на базата на задкулисни договорки. Най-вероятно в близко бъдеще ще се наложи често да гласуваме, за да можем да изчистим политическата си система, смята още социологът.

По-късно днес и "Медиана" ще обяви данни от своето последно проучване.

АНКЕТА:Какво управление предпочитате след изборите?