ГЕРБ ще вземе 22,5%, БСП-18,9%, ДПС-6%, според "Екзакта", предаде БНР.

"България без цензура"(ББЦ), Реформаторският блок (РБ) и АБВ са с изравнени позиции в момента - всяка една от тези партии се ползва с доверието на около 5% от избирателите.

Голямата изненада може да се окаже АБВ, според Лидия Йорданова. "Лидерът на АБВ Георги Първанов и водачът на евролистата Ивайло Калфин са силен тандем. Те двамата заедно са одобрявани от 17 процента от българите, като рейтингът и на двамата е поотделно по-висок от този на Сергей Станишев", посочи тя.

Според проучването за НФСБ биха гласували 3,4 на сто, а за "Атака" - 1,9 процента.

Месец преди евровота 44,3 на сто от българите заявяват, че ще гласуват на изборите за български евродепутати.
Логично е да се очаква по-нисък дял от този на заявената засега активност. Кампанията, а и странични фактори обаче могат да окажат трудно прогнозируемо влияние на активността, затова всякакви категорични прогнози към момента са силно условни, уточняват социолозите.

43 на сто очакват евроизборите да бъдат честни, а други 37 процента се опасяват, че това няма да бъде така, допълва БТА.

Социолозите коментират, че българите гледат на евровота като на поредния значим повод за мерене на силите на партиите у нас. 57 на сто от българите са на мнение, че на предстоящите евроизбори ще се решават главно вътрешнополитически проблеми на партиите у нас и изобщо няма да става дума за европейски избор.

Въпреки това по никакъв начин не се поставя под въпрос привързаността на българите към европейския избор, доколкото 76 на сто от интервюираните посочват, че изцяло подкрепят членството на България в ЕС. Противниците на членството на България в ЕС в навечерието на евровота възлизат на 13 на сто.

Повечето хора, които възнамеряват да гласуват за нови политически формации и коалиции подчертават, че правят подобен избор, защото са разочаровани от партиите, на които са симпатизирали доскоро. Именно от страна на разочарованите може да се очаква и т.нар. протестен вот, прогнозират от "Екзакта".

Анкета: Ще гласувате ли на евроизборите?

"Галъп": Четири партии ще имат евродепутати


Алфа Рисърч: ГЕРБ води устойчиво преди евроизборите