До момента нямаше официална позиция на държавното обвинение преправени ли са инициалите Д. П., зад които се смята, че стои Делян Пеевски, в цифрата "10", или е станало обратното, каквото версия се появи днес.

Главният прокурор коментира скандала днес в отговор на запитване от агенция "Фокус", която публикува становището му. По-късно то бе качено и на сайта на държавното обвинение.

В него се казва:

"Не се иска кой знае каква прозорливост, за да е ясно какъв е бил и какъв е съставът на едно неформално „Политбюро”, което е определяло кой „да има конфликт” и кой да няма – подсъдимият е само изпълнител на чужда воля. Д. и Ц., или А, Б, В ...Ю и Я не са в този „клуб”, защото инициалите им са в това тефтерче или пък не биха членували в него, ако не са записани там? Те са били и са, независимо от това, което си е писал Ф. З. Опитите сега да се разпали скандал са обясними. Един скандал ще удари част от политическата класа, защото ще постави „в пакет” Д. до Б (в тефтера фигурират инициалите Б. Б. - б.р.). Един скандал ще удари отново и отново държавното обвинение, защото то „фалшифицира”.

Цацаров пита риторично - ако тогавашният говорител на прокуратурата е действал със съзнанието, че тефтерът е манипулиран, дали е щял да предоставя слайдове – същите, които сега се показват на страници и екрани?

По думите му явно нямало значение, че е назначена проверка в столичното следствие (която не е обявена официално - б.р.), нямало значение, че това, което е било показано на пресконференцията е било предоставено на всички журналисти, които са поискали, както и на депутата от БСП Кирил Добрев (шеф на комисията "Златанов" в миналото НС - б.р.).

Главният прокурор изтъква, че подсъдимият не идентифицира никой от инициалите с действителни имена, нито хора, носещи имена с такива инициали, припознават себе си.

"Тогава, наличието или липсата на инициали Д. П. ще реши ли проблема с това дали някой от хората, чиито имена започват с тях, е бил част от този механизъм? Ако ги има, Златанов ще мълчи, а някой Д. или П. ще отрече. Ако ги няма – значи ли че кръгът на хората, дърпали конците, се изчерпва само с тези, които фигурират в страниците?", пита още Цацаров, като отбелязва, че тефтерчето съвсем не е основно доказателство по делото.

Цацаров допълва, че Златанов отказва да дава обяснения, което е негово право. В самото начало на случая обаче, той потърсил контакт чрез адвокат с разследващите и предложил да разкаже за източника на всяка „инструкция” в бележника си, срещу споразумение за условна присъда. Тази „оферта” била валидна само една нощ – на другата сутрин било предадено, че е готов на всичко (обвинение, съд, затвор), но не и да дава обяснения, изтъква главният прокурор добавя - "защо, може би не е толкова трудно да се отговори".

По думите му сценаристите нямат нужда от силна и работеща прокуратура, защото всеки неин опит за независимост е заплаха. Цацаров допълва, че това не са само хора, които си вадят хляба с политика, в авангарда били и „честни предприемачи“, които освен всичко друго издавали медии, защитаващи корпоративните им интереси - "с или без опорни точки, но с ясно подредени пред тях мишени".

Затова, смята главният прокурор, тефтерът не е толкова доказателство, колкото символ на определен властови механизъм и порочен начин на работа в държавния апарат. Той пита дали липсата на такива записки на ръководители на други държавни или дори съдебни органи означава, че този механизъм не е действал там - има бележник – има манипулации и нарушения, няма бележник – няма „този да се удари, онзи да се забави”?

Цацаров се оплаква, че прокуратурата е обект на атаки отвсякъде през последните 2 г.

"Няма някой, който да не е се е упражнявал върху тази институция, а и върху името на главния прокурор. Не че сме безгрешни, просто сме посочени за мишена. Не е нужно да припомням упражненията на политици, бивши прокурори и настоящи деятели на националната сигурност, синдикални лидери, лаборанти и стажанти и кой ли още не на наш гръб. Не е нужно да давам и примери – достатъчно е гузното мълчание сега на всички, които в началото ни разпъваха на кръст заради КТБ", заявява още главният прокурор.

И подчертава - не било вярно, че не могат да бъдат заличени границите между гражданите и мафията. Можем, "като посегнем на това, което наричаме мафия", добавя той.

"Въпросът е дали всички го искаме, или за една част е далеч по удобно ние като институция да останем на граничната бразда, за да ни замерят ежедневно и от двете страни
”, завършва изявлението си Цацаров.

Междувременно Меглена Кунева допусна, че скандалът може да влезе в новия доклад на ЕК за България.

АНКЕТА: Манипулиран ли е тефтерът "Златанов"?