Официалното му изявление, качено на сайта на прокуратурата, е по повод проверката на НАП на активистите на "Протестна мрежа" Асен Генов, Антоанета Цонева, Николай Стайков и Константин Павлов. По разпореждане на прокурор Бецова данъчните изясняват източниците и размера на техните доходи, включително и такива, получени от неправителствени организации.

По този повод вчера френският посланик Ксавие Дьо Кабан, който предизвика трусове в съдебната система и заяви, че някои от магистратите са "гнили ябълки", попита в Туитър каква ябълка е тя.

В тази връзка в съобщението на държавното обвинение се казва:

"Главният прокурор счита за необходимо да отговори и на въпрос, публикуван в социална мрежа – „Боряна Бецова каква ябълка е?“. По начало главният прокурор не възприема асоциирането на българските магистрати с кошница ябълки, нито асоциирането на конкретен прокурор или следовател с този плод. При така наложилото се сравнение, ще следва да се заяви ясно в същия тон: Боряна Бецова не е гнила ябълка".

Цацаров подчертава, че тя е прокурор, който съвестно и отговорно изпълнява служебните си задължения и наблюдава множество дела. Бецова ще внесе обвинителен акт срещу бившия депутат от ДПС и председател на Правната комисия Христо Бисеров, "по дело с висок обществен интерес".

Цацаров заявява категоричната си позиция, че стои зад всеки прокурор и следовател, който изпълнява законовите си задължения и ще реагира по същия начин на всеки опит за неоснователни нападки срещу свои колеги.

В съобщението се дава информация и за проверката срещу членовете на "Протестна мрежа". На 02.12.2014 г. до главния прокурор е постъпил сигнал от Недялко Недялков Йорданов (собственик на сайта ПИК - б.р.), с копие до НАП. В него се твърди, че Генов, Цонева, Стайков и Павлов извършват активна дейност, която изисква значително финансиране, заради което трябва да бъдат проверени техните доходи и имущество, както и плащали ли са данъци.

В сигнала се описват също организации с нестопанска цел, в които активистите осъществяват дейност, както и получени от тези юридически лица финансирания от Институт „Отворено общество“, Тръст за гражданско общество в Централна и Източна Европа и фондация „Америка за България“ .

Недялков настоява, ако са налице данни за престъпление, да се предприемат действия за търсете на наказателна отговорност.

Сигналът е изпратен по компетентност на Софийска градска прокуратура, където е образувана прокурорска преписка, възложена чрез случаен избор на Боряна Бецова. С постановление от 11.12.2014 г., след преценка, че липсват достатъчно данни за образуване на досъдебно производство и не се налага извършването на неотложни действия по разследването, тя е възложила извършването на проверка на ГД „Криминална полиция“ при МВР. Към настоящия момент тази проверка не е приключила.

След като вчера от посолството на САЩ заявиха по повод публикации, че "Америка за България" финансира "Протестна мрежа", че се надяват на обективна проверка, в изявлението на Цацаров се подчертава изрично:

"Обект на проверка не са неправителствени организации или други юридически лица, включително фондация „Америка за България“ и „Отворено общество“. Предмет на проверка не са и не могат да бъдат и грантовете, които тези фондации предоставят на неправителствени организации или медии с цел подпомагане на развитието на гражданското общество и медийната свобода. Предмет на проверка не са и юридическите лица, получатели на такива грантове".  

Прокуратурата споделя напълно изразената в социалните мрежи позиция на посолството на САЩ, пише още в съобщението. 

Изтъква се и това, че прокуратурата извършва проверка на всеки получен сигнал, вкличително и на няколкото, внесени от „Протестна мрежа“. Един от тях беше срещу Делян Пеевски. 

"Няма основание да се счита, че подателите на сигнали, включително и посочените по-горе лица, имат своеобразен „имунитет“, когато сигнал е подаден срещу тях. Проверката по всеки сигнал не е разследване, нито форма на наказателна репресия, защото е определен от закона начин за установяване на основателността му", допълва Цацаров по повод въппросите на "Протестна мрежа" на какво основание са проверявани четиримата.

Вчера те написаха отворено писмо до премиера с шест въпроса. Досега Бойко Борисов не е отговорил по никакъв начин.