Протестът бе пред РИОСВ-Варна.

Притесненията на гражданите са, че сондите ще пробият водоносния слой и ще отровят плодородната почва в региона. Те твърдят, че изготвената от експерти оценка на въздействието има значителни пропуски, а обсъждането й се е превърнало в „театър с лоши актьори”, съобщи bTV.  

Протестиращите връчиха две отрицателни становища на представител на РИОСВ-Варна, които опровергават фактите в доклада.

Подобен протест вече се проведе в Генерал Тошево.

Днешната демонстрация се организира от комитет „За чиста България”, като в него се включиха и земеделци и членове на т.нар Автономен работнически синдикат. Освен тях имаше и хора в камуфлажни униформи с нашивки на организацията „БНО Шипка”, която стана известна с акциите си срещу мигранти по границата с Турция – в това число и заедно с радикали от Западна Европа. 

Процедурата за газов добив в Добруджа датира от април 2014 г. „Русгеоком БГ“ иска да вади синьо гориво от находище с площ от 219 кв. км. Обществените обсъждания на оценката за въздействие трябва да приключат в края на месеца и след това фирмата ще трябва да изготви становище дали ще трябва ОВОС да се допълни.

Следващи процедури трябва да обхванат отделните сондажни площадки, посочиха от РИОСВ. Държавата има последната дума за това дали ще има добив, или не.

На среща по темата днес в Министерството на енергетиката участваха заместник-министрите на енергетиката и на околната среда и водите Красимир Първанов и Николай Кънчев, представители на фирмата и на браншови организации на зърнопроизводителите от региона.

Със съдействието на Министерството на енергетиката /МЕ/ "Русгеоком БГ" АД и зърнопроизводителите от Добричкия регион постигнаха съгласие срещите между тях да продължат, за да се разсее всяко съмнение, че околната среда може да бъде замърсена от евентуален бъдещ добив на газ.

До 2014 г. "Русгеоком БГ" АД извърши проучвателни дейности за нефт и природен газ в блок "Добрич", разположен на територията на едноименната област. През февруари 2014 г. дружеството е подало в тогавашното Министерство на икономиката и енергетиката заявление за регистриране на търговско откритие "Находище на природен газ Спасово в блок Добрич".

За издаване на търговско откритие е необходимо дружеството да представи в МЕ влязло в сила решение по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС). Сега в различни населени места в област Добрич се организират обществени обсъждания на доклада по ОВОС, съпроводени с недоволство и съмнения сред местното население, че евентуален бъдещ добив може да увреди околната среда.

Местните хора са притеснени и от факта, че, според тях районът е силно сеизмичен и не е подходящ за сондажи, се посочва в прессъобщението на пресцентъра на Министерство на енергетиката. Досега е осъществена дълга процедура изцяло в съответствие със закона, е казал заместник-министър Първанов на срещата. Той е заявил, че държавата е гарант за спазването на нормативните изисквания и никакви действия няма да бъдат предприети в разрез с тях.

Още преди да бъде започната дейността по търсене и проучване през 2003 г., са направени две големи сеизмични изследвания на района и заснемания на екологичната обстановка, са казали от "Русгеоком БГ". Тогава не е имало възражения срещу проучвателните дейности. От фирмата са пояснили, че по време на сондирането се наблюдават в реално време над 60 показателя и са изразили готовност да осигурят необходимата техника, ако хората поискат да се включат в това наблюдение.

Процедурата по ОВОС цели да разсее съмненията и да сближи позициите, така че да бъде запазен общественият интерес, е казал на срещата заместник-министър Николай Кънчев. Той е отбелязал, че сега се осъществява само един от етапите на законовата процедура, която предвижда и евентуален следващ добив също да бъде подложен на ОВОС. В отговор на съмнения сред протестиращите Кънчев е заявил, че не става дума за добив на шистов газ - има законова забрана за това и не могат да се правят нито проучвания, нито добив, е припомнил той.