Сомалиец се призна за виновен по обвинения, свързани с пиратство, за нападение срещу американски военноморски кораб, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Подсъдимият Джама Идле Ибрахим обясни вчера пред съда в Норфолк, Вирджиния, че с петимата си сомалийски съучастници имали намерение да атакуват търговски съд за откуп, но открил, че вместо това погрешка са нападнали американски боен кораб.  Съвременните пирати трябва да понесат отговорността си, заяви прокурорът Нийл Макбрайд.

Ибрахим се призна за виновен в нападение срещу плавателен съд с цел грабеж, акт на насилие среку хората на борда и използване на огнестрелно оръжие при престъпен акт - всичките във връзка с атаката срещу кораба от ВМС на САЩ "Ашланд" на 10 април в Аденския залив. В началото на месеца съдията отхвърли обвинението срещу шестимата сомалийци в пиратство, което се наказва с доживотен затвор.

Джама Ибрахим сключи сделка с правосъдието, като се призна за виновен по по-леките обвинения, свързани с пиратство, които се наказват с минимум 10 години затвор. Двете страни се споразумяха, че присъда от 30 години затвор е подходяща. Тя ще бъде произнесена на 29 ноември.