Финансовият министър препоръча да не се ходи в Софийския университет "Св. Климент Охридски" (СУ) през зимата, защото неумението на отговорните органи да управляват парите във висшето училище е главната причина за проблемите му, заяви  Това беше част от нещата, които министърът заяви пред студентите по време на дискусия "Ролята на младежта в управлението", предаде "Дневник".  Думите му бяха по повод предстоящите реформи във висшето образование и  възможностите на студентската мобилност - прехвърлянето от един ВУЗ във друг.

Дянков смята, че академичната дейност и финансовото управление на университет са две различни неща. Така той подкрепи новия проектозакон за висше образование, който най-вероятно ще бъде изготвен през следващата година. Внасянето му в парламента беше отложено в средата на септември, след като няколко месеца работна група начело с ректора на УНСС Борислав Борисов работеше по новия текст. Вместо това ще има поправки в действащия закон за висше образование, които касаят засилване на ролята на университетските настоятелства, премахване на ограничението ректорите да имат по два мандата и финансиране на база рейтингите на специалностите.

"Някои студенти в някои университети, които не са стопанисвани добре, имат право да протестират и трябва да протестират, но те трябва да питат управлението на техните университети къде са тези пари", каза още Дянков пред студентите от УНСС, които не излязоха да протестират с колегите си от СУ

Докато студенти протестираха по софийските улици, Симеон Дянков избра да разясни политиката си пред техните колеги от УНСС, които не излязоха на протест.