Заседанието на Софийския апелативен съд (САС) започна на фона на все още неотзвучалия скандал, последвал кражбата на двата тефтера на Златанов от колата на другото вещо лице - Стефан Бенчев.

То бе прекъснато от съдията за 15 минути, тъй като на Филип Златанов му прилоша. След консултация с адвокатите му, те поискаха почивка, а лекар от Съдебната палата дойде, за да измери кръвното налягане на бившия шеф на Комисията за конфликт на интереси.

След това трябваше съдът да даде едночасова почивка. Златанов се върна, но заяви, че няма да дава обяснения.

По време на пледоариите прокуратурата поиска ефективна присъда от 3 години и 6 месеца за бившия шеф на Комисията за конфликт на интереси.

Това бе и присъдата, наложена от Златанов от първата инстанция -  Софийския градски съд. Тогава обаче прокуратурата поиска 3 години условна присъда с 5-годишен изпитателен срок заради чистото му съдебно минало.

Пред апелативните съдии Филип Златанов помоли да бъде оправдан по всички обвинения, а защитниците му отрекоха да е бил упражняван политически натиск върху решенията на Комисията за конфликт на интереси.

Съдът се оттегли на съвещание, след което оповести, че присъдата ще стане ясна в законоустановения едномесечен срок.

Златанов: Разбира се, че съм притеснен

Преди заседанието на въпроса дали притеснен, Филип Златанов отговори:

"Разбира се, че съм притеснен. Човек, който се намира в моето състояние, не вярвам да е спокоен, в смисъл срещу мене се води наказателно производство. Не е приятно на никой нормален човек да бъде тема номер едно в медиите. Аз съм обикновен човек, аз не съм свикнал на такова... и въпросите, които ми задавате в момента, са точно в тази връзка".

Тефтерите на Филип Златанов бяха откраднати на 5 ноември от личния автомобил на Стефан Бенчев, който трябвало да им направи графологична експертиза. Тефтерчетата били в чанта с други документи и пари.

"Аз не съм виждал никакви тефтери от лятото на миналата година", каза  Златанов преди да влезе в съда, цитиран от БГНЕС.

Адвокатката му Ирен Савова пък заяви, че тефтерите в цялост не са представяни никога на нито една медия.

В съдебната зала защитата на Златанов обяви, че има основания за отвод на вещото лице, изготвило експертиза на почерка в един от тефтерите - Валери Костадинов.

Експертът бе категоричен пред съда, че почеркът е на Филип Златанов, като експертизата е на 29 страници от оригинален тефтер.

Пред журналисти Костадинов обясни, че никога не е виждал два тефтера, а е работил само по един, който е бил черен на цвят. Изрично уточни, че е работил само по оригинал на документите, а не от ксерокопия, съобщи БТА.

В съдебната зала обаче стана ясно, че експертът е подписал протокол в следствието, от който става ясно, че е работил от ксерокопие на ксерокопията на тефтера. Пред магистратите той обясни, че този протокол му е даден да го подпише и допълни, че не е обърнал внимание какво подписва.

Костадинов заяви, че първоначално решил да работи по версия, според която в тефтера на Филип Златанов е писала Искра Фидосова. Впоследствие обаче след като взел сравнителен анализ от Златанов, Валери Костадинов се убедил, че почеркът в тефтера е единствено на Златанов.

Попитан кой му е дал да подпише протокол в следствието, че експертизата е правена по копие от ксерокопията, Костадинов отговори риторично, че това е онзи Кой, който всява смут.

Вещото лице обаче поясни, че в изготвянето на почеркова експертиза може да бъдат използвани и ксерокопия, защото се изследват само двигателни навици.

"Този "кой" въведе заблуждение в следствието, следствието от своя страна заблуди прокуратурата и прокуратурата заблуди съда и оттам цялата държава. Питам аз кой е този "кой", който каза, че експертизата на Филип Златанов е правена на ксерокопие върху ксерокопие, което въобще не отговаря на истината. Най-лесно е да се даде на обществото това, което боде окото, а другото да се прикрива. Там търсете човека, направил тези изявления", каза Костадинов, цитиран от БГНЕС.

АНКЕТА: Случайно ли е изчезването на тефтерите "Златанов"?