Преди седмица Софийският градски съд пусна на свобода и двете с най-леката мярка за неотклонение - "подписка".

Мярката на Димова бе променена от домашен арест, а на Борислава Тренева бе променена от най-тежката - "задържане под стража". Така на практика в ареста не остана нито един от първоначално задържаните по аферата КТБ до момента.

Днес САС реши окончателно, че срещу тях няма да бъде налагана никаква мярка за неотклонение, а за свободата си ще трябва да платят парична гаранция.

Прокуратурата поиска и за двете задържани мярка "домашен арест". Съдът обаче не се съобрази с това, защото прецени, че е изминал прекалено дълъг срок от тяхното първоначално задържане, и понеже вече не са на работа, те няма как да пречат на разследването. Също така, до голяма степен следствието буксува заради липса на разпит на основния обвиняем по делото – банкера Цветан Василев, предаде БНР.

Първоначално за банковата афера бяха задържани освен двете счетоводителки и главният касиер на КТБ Маргарита Петрова, която бе пусната от ареста с мярка за неотклонение "подписка", и бившият изпълнителен директор Орлин Русев, за когото бе определена парична гаранция от 10 000 лева.

В съдебната зала днес изненадващо дойде баскетболният треньор Тити Папазов, който обяви, че иска да се ограмоти малко с терминологията, предаде БГНЕС.

"Ако аз бях на мястото на Цветан Василев, също докато нещата не се нормализират нямаше да дойда, защото ако виждам, че цялата държавна машина действа против мен, нямам на кого да се опра. Най-нормално е тези неща постепенно да се изчистят и да се открие виновникът, той е само един – Иван Искров, според мен. Може би институцията, представлявана от него много вероятно заблуждава със своята експертност, дори заблуждава прокуратурата, ще видим, то е въпрос на време", заяви той за управителя на БНБ.

По думите му, когато си избран на това високо ниво в държавата, за да си експертен, ако допускаш някой да ти влияе, значи ти не си за това ниво.

Папазов подчерта, че всички в момента говорят как да се оздрави банката, но никой не задава въпроса кой я разболя.

Делото

На последното заседание съдът заяви, че е разколебан дали наистина има източване на 206 млн. лева, каквото е обвинението. Адвокатите цитираха междинния доклад на квесторите на КТБ, в който се казва, че въпросните 206 млн. лв. не са липса от касата, а задължения на фирма "Бромак" към КТБ, за които има нотариална покана да бъдат възстановени.

Във вторник на председателя на Надзорния съвет на КТБ Цветан Василев и останалите обвинени по делото "КТБ" бе наложен запор и възбрана на имуществото.

КРЪСТОСАН ОГЪН: За оздравяването на КТБ