Поскъпването е не само в цената на кубичен метър - от 6.24 на 7.01 лева, както е в един от случаите. То е и в отвеждането на питейни води, като скокът тук е огромен- от 1.38 лева на 2.53 лева. Какво обяснява тази разлика от над 1.20 лева за количеството от 6 кубични метра, не е ясно.

Също така не е ясно какво налага поскъпването и на третия компонент - пречистване на отпадни води. Фактурата от февруари 207 година за 6 кубични метра показва цена от 1.50 лева, а тази от януари 2018 година е с лев повече - 2.50.

Парадоксът е, че водата поскъпва със 77 стотинки, докато двете други плащания поскъпват с над 2.20 лева за едно и също количество потребена вода. Така общо сметката за вода при едно и също количество от февруари 2017 е поскъпнала с около 70% през януари 2018 година.

В цитирания случай става дума за малка сума, защото посоченият пример е на консуматор с малки количества. Разликата в цените ще бъде драстична за големи консуматори.

Толкова скъпа вода без никакви реални мотиви, освен известни само на КЕВР аргументи, ще затрудни живота и бюджета и на пенсионерите, и на социално слабите.

Няма как драстично поскъпване от този вид да не бъде забелязано. Шефът на КЕВР Иван Иванов знае какво прави. Наближава краят на концесионния договор, сключен от кмета Стефан Софиянски и вдигнал цените на водата до невероятни нива при условията на водоснабдяването в столицата.

Вероятно това е мотив на концесионера да увеличи, колкото може, приходите си до изтичане на концесията. Това обаче става на гърба на потребителите от столицата и със съдействието на КЕВР, Столична община и правителството.

Оправдания много, но истината е една - водата поскъпна драстично в София. Има ли кой да защити потребителите от своеволията на концесионера, поощрявани от институциите? Въпросът е чисто риторичен.