Епицентърът на труса е на около 20 км в югозападна посока от София, в района на Перник, обясниха от БАН.

Американците отчитат епицентър на 5 км северно от Перник, на 13 км североизточно от Радомир, на 23 югозападно от Костинброд, на 24 км югозападно от София.
От Германския сеизмологичен център измериха, че епицентъра на труса е на 30 км западно от София в района на Перник, на дълбочина 10 км.

Няма данни за жертви и материални щети.
В района на Перник се е чул тътен преди земетресението, оплакаха се разтревожени перничани, които излязоха по улиците, предаде БГНЕС.
В София то е усетено по-силно по високите етажи.

Гражданска защита в Перник предупреждаваше хората с мегафони да запазят спокойствие, предаде БТА.
"Системата за предупреждение за по-силно земетресение бе тествана днес при труса в Перник. Въпреки че предупрежденията ще се правят при магнитуд над 4 по Рихтер, това бе изпробвано и проработи", коментира пред журналисти в Пазарджик вътрешния министър Цветан Цветанов.

"Децата, които днес са на матура, са били в училищата. Те са изведени след труса", каза за "Фокус" кметът на Перник Росица Янакиева. По-късно стана ясно, че матурата не е отменена и те са се върнали по стаите.
Всички училища в Перник, с изключение на едно, са приключили матурата днес, отчете към 13 ч. министърът на образованието Сергей Игнатов пред журналисти. „Няма паника. Паниката можем да я създадем ние с вас. Има една нова, позитивна България”, обясни той.
Той разказа, че деца, които са прекъснали изпита си заради труса, след това са поискали да се върнат.
"Работите на тези ученици, които не са продължили изпита, ще се засекретят, ще се оценят, и ако зрелостниците не са доволни от резултатите си, ще могат да повторят изпита наесен", посочи Игнатов.

"Разпоредили сме да изведат децата от матурата, въпреки че не е толкова тежък трусът, но да не ги стресира и да не поемаме допълнително рискове. Ако беше заседание на Министерски съвет – нямаше да ги извадим, но за децата няма как", каза пред журналисти премиерът Бойко Борисов.

Възложили сме на Томислав Дончев да направят промяна в закона държавните и обществените сгради задължително да бъдат застраховани не само срещу пожари и наводнения, а и срещу земетресение, съобщи премиерът.
Той обясни, че Цветанов днес е докладвал за труса и веднага са излезли полицейските и пожарните коли, за да успокоят населението, "да обяснят какво е положението".

По повод коментара на Антон Кутев от БСП, че са паднали няколко комина и се е вдигнал голям шум за нищо, премиерът обясни, че делата най-добре говорят за хората - за бедния човек и един комин е много.
"За богатите като тях може би това е малко. Вчера съм подписал 5 млн. за училищата, градините и другите обществени сгради. Ако погледнем без човешката страна държавата няма какво да се меси в подобни ситуации и всеки е длъжен да си застрахова жилището, но това не е човешко. В кризата се стараем по всякакъв начин”, каза още Борисов.

Трусът днес е вторичен, обясни директорът на Геофизичния институт при БАН д-р Николай Милошев. Попитан дали има ново активиране на земните маси, след като земетресения намаляха след големия трус, той отрече.
"Това е естествен ход на затихване на силното земетресение от 5,8 по Рихтер на 22 май. Действително намаляват трусовете като честота, но е трудно да се каже дали ще има или няма да има повече", уточни Милошев.
По думите му може и да има трусове със сила около 4 степен по скалата на
Рихтер.

В 18,07 часа вчера бе регистриран трус от 2 по Рихтер с епицентър на около 23 км в югозападна посока от София.

Момченце се роди в пернишката болница точно по време на  днешното земетресение, предаде "За Перник".

Трус с магнитуд 5,8 по скалата на Рихтер беше регистриран към 7 часа по Гринуич тази сутрин в Североизточна Италия. Има жертви и затрупани.