Двата труса са регистирани в един и същи час - 10,08 ч., пише на сайта на Сеизмологичния център към Геофизичния институт на БАН, съобщи БТА.

Земетресенията са със сила 3,5 и 3,3 по скалата на Рихтер. И двете са на територията на София.
Първото е с епицентър в района на бул. "Симеоновско шосе" - между кварталите "Изгрев" и "Лозенец". Второто земетресение е с епицентър в района на Мировяне.

Европейско-средиземноморският център за земетресения отчита един трус в 10,11 ч. с магнитуд 3,5 по скалата на Рихтер.

Малко по-късно директорът на Националния институт по геофизика, геодезия и география на БАН Николай Милошев каза за БТА, че епицентърът на земетресенията в София от вчера и днес може да се определи, че е между бул. "Цариградско шосе", около Осми километър, и летище "София".

Няма данни за жертви и пострадали, съобщиха от "Гражданска защита". Има четири паднали комина, разместени керемиди и напукани мазилки на по-стари сгради на бул. "Стамболийски" и ул. "Христо Белчев" в центъра, както и в Божурище и Мировяне, съобщи БНТ.

Заради труса днес се появиха проблеми с телекомуникациите при мобилните оператори. Председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков обясни, че има две причини за нарушаването на комуникациите, пише "Фокус".
От един от мобилните оператори са обяснили проблема с евентуалното рестартиране на софтуерната система заради труса, което предизвиква липса на мобилна връзка около 20-30 секунди. Другата причина е натоварването на мобилната мрежа – когато изплашени, хората се обаждат на близките си, за да проверят как са.

По-късно от "Мтел" съобщиха, че за около 40 минути след регистрираното земетресение е отчетен увеличен трафик, който е довел до кратковременно натоварване на мрежата на оператора. В мрежата не са регистрирани поражения, няма прекъсвания на услугата.

Мрежата на "Глобул" е останала стабилна, съобщиха от компанията. Отчетен е 77% ръст на обажданията спрямо обичайния трафик за този часови интервал. Не са регистрирани никакви поражения в мрежата на оператора.

София е сеизмична зона и няма нищо необичайно в това, че трусовете понякога зачестяват, коментираха от Геофизичния институт на БАН, цитирани от КРОСС.

В сайта на Европейско-средиземноморския център за земетресения днес са отчетени няколко труса в Гърция, в района на Егейско море, Македония, Западна Турция и Италия - с магнитуд от 2,2 до 3,0 по Рихтер.