Държавният глава каза това на съвместната пресконференция с президента на Украйна Петро Порошенко, който е на еднодневно официално посещение у нас, предаде БТА. 

Росен Плевнелиев отново изрази позицията на страната ни за непризнаване на резултатите от референдумите, организирани от самопровъзгласилите се власти в Донецк и Луганск.

Той заяви още, че остава без алтернатива необходимостта от пълното изпълнение на ангажиментите на всички страни в конфликта по Минските договорености.

"Ние не признаваме и никога няма да признаем незаконната окупация и анексиране на Крим от Русия. За нас Крим е Украйна, а Украйна е Европа", подчерта българският президент.

Плевнелиев заяви, че кризата в Украйна генерира заплахи за всяка една от държавите в Черноморския регион.

"В зоната на Черно море виждаме една триумфална арка на нестабилност и замразени конфликти от Приднестровието, та чак от другата страна през Грузия до Армения и Азербайджан. Свидетели сме дори и на брутална агресия, окупация на независима държава – именно това, което се случва в Украйна с Крим“, заяви Плевнелиев, цитиран от БГНЕС.

Според него единственото решение е колективно и нито една държава сама по себе си не може да се справи.
"Именно във формата НАТО и ние работим за увеличаване на подкрепата за Украйна по линия пакта за всеобхватно подпомагане на Украйна“, отбеляза българският държавен глава.

Вижте снимки >>>

Росен Плевнелиев отбеляза още, че европейската интеграция е един от главните стимули на положителните реформи и промени. ЕС е проект за мир, за човешко и икономическо развитие на нациите, проект за сътрудничество между народите, посочи той и изрази увереност, че ЕС ще продължи със своята подадена ръка към Украйна и процесът на интеграция ще се засилва.

Независимо с или без Великобритания, имаме нужда от силен ЕС, на силни национални държави. България е силна и заради ЕС, и в рамките на ЕС, каза Плевнелиев в отговор на въпрос и допълни, че затова страната ни ще подкрепя подхода ЕС да продължава да интегрира.

ЕС е един уникален проект, който трябва да покаже своята сила, а това минава и през много по-тясното сътрудничество и интеграция с Украйна, допълни Плевнелиев.

Президентът на Украйна Петро Порошенко заяви, че Украйна иска силна и обединена Европа, която ще бъде солидарна със страната му. Той коментира, че не е сред политиците, които смятат, че Брекзит е разрушително явление.

Порошенко посочи, че нищо не заплашва европейските стремежи на Украйна и допълни, че много важен момент в посоката към ЕС Украйна вече е преминала и никакви брекзити няма да я спрат.

В присъствието на държавните глави бяха подписани три двустранни документа - междуправителствено споразумение за сътрудничество при бедствия, Меморандум между министерствата на младежта и спорта на България и Украйна; Споразумение между БАН и Държавната космическа агенция на Украйна за сътрудничество в рамките на космическия експеримент "Йонасат микро" на базата на космическия апарат "Микросат-М".

По-рано държавният глава Росен Плевнелиев посрещна украинския президент Петро Порошенко на официална церемония на площад "Св. Александър Невски“ в София. Двамата президенти проведоха и среща "на четири очи". 

В рамките на визитата украинският президент се срещна и разговаря и с премиера Бойко Борисов.

Премиерът също изрази подкрепата на страната ни за политическото асоцииране и икономическата интеграция на Украйна с ЕС.
Страната ни ще подкрепи предоставянето на безвизов режим за украинските граждани при пътуванията им в Европейския съюз, защото Украйна е изпълнила предварително поставените й условия, каза Бойко Борисов.

Наложените взаимни санкции между ЕС и Русия и ситуацията в Украйна влияят неблагоприятно на бизнес контактите между България и Украйна и това е довело до значителен спад в стокообмена през последните години, посочи премиерът Борисов. Той обсъди с украинският президент Петро Порошенко и развитието на икономическите отношения между двете страни.