Избрани са победителите в конкурса на Столична община за нова визия на центъра на София. Одобрените проекти ще се реализират в 4 зони, които обхващат знакови пространства в столицата.

39 екипа се включиха в конкурса.

Първата зона  включва Орлов мост, Перловската река и бул. „Христо и Евлоги Георгиеви”. Победител е проектът на "Стефан Добрев Архитектура и Дизайн" ЕООД.

Предвижда се три пътни ленти ще облекчат вечните задръствания. Повече зелени площи около реката и подвижни бентове в нея, които ще разширят водната повърхност.

Втората зона включва улиците "Граф Игнатиев" и "Шишман", както и площадите "Славейков" и "Гарибалди". Победител е проектът на "А.Д.А." ООД.

Част от предложенията в него предвиждат ул. "Граф Игнатиев" да стане пешеходна. Да се движат само мотриси тип "совалка" с 10 км в час по една линия с цел придвижване на по-възрастни граждани и атракция.

Третата зона - сърцето на града, включва Дворецът, Градската градина и площад Александър първи. На първо място е класиран проектът на "НИКОНСУЛТ" ЕООД.
В него се предлага Градската градина да заеме пътното платно и площад "Александър I" и да достига до Националната художествена галерия. За целта тя ще бъде издигната, а под площада ще се изгради тунел за автомобилното движение.
Предвижда се и изграждането на фонтан пред Националната художествена галерия.

Четвъртата зона включва градина "Кристал", площадът пред парламента, пространството около храм-паметника "Ал. Невски", ул. "Московска" и др. Победител е проектът на "А.Д.А." ООД.
Тук акцентът е върху настилките, уличното осветление, зелените площи. Целта е да се обединят в единна система историческите паметници на столицата.
Предвижда се спирането на колите покрай храм-паметника и по ул. "11 август", в  градинката на "Кристал" да има езеро.

Надеждите на Петър Диков са през 2016 г. проектите да бъдат реализирани, а до края на тази година да бъдат приключени всички законови процедури.

Вижте снимки от идеи за нова визия на центъра >>