Тази година най-голямо предимство ще имат деца, чиито родители са с адрес в района на училището, непроменен повече от 3 години преди подаване на заявлението.

Промяната се наложи след като Административният съд и Комисията за защита от дискриминация атакуваха редица от критериите за прием.

Според новите критерии децата са разделени в четири групи.

В първата са деца с постоянен адрес в района на желаното училище непроменен повече от 3 години. Те имат най-голям шанс да бъдат записани.

Следващата група са деца с адрес в района повече от една година, но променян през последните една до три години.

В третата са децата с променян през последната година адрес, а в последната - деца с адрес извън района на училището.

"В тази версия на правилата, те са много по-обективни, много по-стриктни, позволяват много по-обективен прием в съответните училища", заяви Тодор Чобанов, заместник-кмет на Столична община пред БНТ.

И още, ако се окаже, че децата надхвърлят броя на местата, ще се прилагат допълнителни критерии - братя и сестри в училището, деца-сираци, или с увреждания и деца, завършили предучилищна група в училището.

Миналата година родители масово са посочвали адреса, на който живеят като адрес и на който работят и така са събирали повече точки. Сега критерият месторабота е премахнат, а за по-сигурно уседналостта от над три години ще се проверява.

Съответната община ще издава документ, който ще удостоверява, че лицето има тази уседналост.

Новите критерии ще се обсъждат до 5 февруари, след това се очаква да бъдат приети от Общинския съвет.